Image

Τα βιβλία δύο αριστερών ηγετών, των Νεόκοσμου Γρηγοριάδη και Σταμάτη Χατζήμπεη

Ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης προεδρεύει κατά την έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου (Κορυσχάδες Ευρυτανίας, Ελεύθερη Ελλάδα, 1944)

Συνεργάσθηκαν με το ΕΑΜ τους χρόνους της Γερμανικής Κατοχής· ο πρώτος, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης, αναδείχθηκε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου, της Βουλής της Εθνικής Αντίστασης δηλαδή, που συνήλθε στους Κορυσχάδες Ευρυτανίας τον Μάιο του 1944 και ο δεύτερος, ο Σταμάτης Χατζήμπεης, υπήρξε Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), της Κυβέρνησης της Ελεύθερης Ελλάδας δηλαδή (1944).

Μετά την Απελευθέρωση, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης και ο Σταμάτης Χατζήμπεης υπήρξαν συναρχηγοί του κόμματος των Αριστερών Φιλελευθέρων και συνεργάστηκαν με τον πολιτικό συνασπισμό του ΕΑΜ καταθέτοντας μάλιστα φωτισμένη άποψη σχετικά με τη συμμετοχή ή μη στις βουλευτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946 (έχω γράψει στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” σχετικά).

Μετά τα συμβάντα της περιόδου 1946-1949, βοήθησαν αποφασιστικά για την παρουσία της Αριστεράς στις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 με το σχήμα της “Δημοκρατικής Παράταξης” (Αλέξανδρος Σβώλος ΣΚ-ΕΛΔ, Γιάννης Σοφιανόπουλος Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών, Νεόκοσμος Γρηγοριάδης Σταμάτης Χατζήμπεης Αριστεροί Φιλελεύθεροι).
Μετά από αυτές τις συστάσιες, να και τα βιβλία τους:

  • Νεόκοσμος Γρηγοριάδης, Απομνημονεύματα. Μια ζωή με υπηρεσίες στην Ελλάδα μου και βασανιστήρια από κακούς Έλληνες, Αθήναι 1966.
  • Σταμάτης Χατζήμπεης, Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Ο βίος και το έργο ενός ανθρώπου, Εκδοτικός Οίκος “Μέλισσα”, Αθήνα 1966.

Κώστας Π. Παντελόγλου