Image

Σελίδες από τα πρώτα βήματα του γυναικείου κινήματος

exegersiΌσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” είδαν το φως της δημοσιότητας στο “Διαβάζω” (τεύχος 48, Δεκέμβριος 1981) και αναφέρονται στο βιβλίο με τίτλο “Η εξέγερση αρχίζει από παλιά” (ανθολόγηση, μετάφραση, σχόλια: Ελένη Βαρίκα-Κωστούλα Σκλαβενίτη, Εκδοτική Ομάδα Γυναικών, Αθήνα 1981, σελ. 258):

Η εξέγερση αρχίζει από παλιά είναι μια συλλογή κειμένων γραμμένων από γυναίκες, που χρονολογούνται από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι το 1917. Μέσα από τις σελίδες τους ξεπηδά η εξεγερμένη φωνή των γυναικών από την Αγγλία, τη Γαλλία, την Αμερική και την Κίνα. Φωνή των γυναικών που συνόδεψαν βήμα με βήμα την εξέλιξη των κοινωνικών αγώνων, εντάσσοντας την απελευθέρωσή τους στο όραμα της απελευθέρωσης της Ανθρωπότητας. Φωνή αγνοημένη, αν όχι πνιγμένη, μια που τα περισσότερα από τα κείμενα αυτά παραμένουν άγνωστα ή και ανέκδοτα.

Τα κείμενα που απαρτίζουν τον τόμο, και που μετέφρασαν και σχολίασαν με πολλή φροντίδα η Ελένη Βαρίκα και η Κωστούλα Σκλαβενίτη, είναι:

α) “Τα δικαιώματα της γυναίκας και της πολίτισσας”, που πρωτοεκδόθηκε στη Γαλλία το 1791 και γράφτηκε από την Olympe de Couges (1748-1793).

β) Αποσπάσματα από το βιβλίο “Υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας”, που εκδόθηκε στη Βρετανία το 1791 και γράφτηκε από την Mary Wollstonecraft (1759-1797).

γ) “Ο μελλοντικός μου νόμος”, που εκδόθηκε στη Γαλλία το 1834, μετά το θάνατο της συγγραφέα του Claire Demar (1800-1833).

δ) Αποσπάσματα από το βιβλίο “Η γυναίκα τον 19ο αιώνα”, που γράφτηκε από την Margaret Fuller και εκδόθηκε το 1845 στις ΗΠΑ.

ε) Αποσπάσματα από το ημιτελές βιβλίο “Τα λουλούδια του πουλιού Τζινγκ-Βέι”, που γράφτηκε γύρω στα 1900 στην Κίνα από την Κιου Τζιν (1875-1907).

στ) “Ο πολύμορφος και ευμετάβλητος χαρακτήρας της γυναικείας σεξουαλικότητας και η σημασία του για την κοινωνική αναμόρφωση”, που γράφτηκε από την Stella Browne (1882-1955) και εκδόθηκε το 1917 στη Βρετανία.

Πρόκειται για μια ακόμη σπουδαία έκδοση της Εκδοτικής Ομάδας Γυναικών”.

Προσθέτω τώρα πως τα παραπάνω καταχωρηθέντα υπογράφονται από την Γ(λύκα) Μ(αρκοπουλιώτου).

Κώστας Π. Παντελόγλου