Image

Για το βιβλίο “Φωνή επί δικτατορίας” του δημοσιογράφου Βάσου Βασιλείου

Όσα ακολουθούν απόσπασμα είναι από δημοσίευμα στο εβδομαδιαίο περιοδικό Πολιτικά Θέματα (βλ. αρ. φύλλου 23, 21-27 Δεκεμβρίου 1974, σελ. 6):

“Τα “Εγκόσμια” της Απριλιανής κατοχής, η στήλη πολιτικού χρονογραφήματος στην Βραδυνή του Βάσου Βασιλείου, που τόσο άξια και θαρραλέα κράτησε ο ασυμβίβαστος αυτός δημοσιογράφος ολόκληρη την Απριλιανή κατοχή και την Νοεμβριανή απόφυσή της, εκδόθηκαν τώρα σε βιβλίο, με την επιμέλεια και την επιλογή του συντάκτου τους.

Τα περισσότερα από τα “Εγκόσμια” γράφτηκαν τότε, από συγκεκριμένες αφορμές, ορατές σε κάθε αναγνώστη που ζούσε τα γεγονότα της εποχής, σε στιγμές “φορτισμένες από αγωνία και λυτρωτικό πάθος”, παρατηρεί στον πρόλογό του ο συγγραφέας. Και όσο και αν σήμερα δεν μένει στα κείμενα αυτά παρά η οξύτατη παρατηρητικότητα του χρονογράφου, η παιδεία του, το γόνιμο πνεύμα του, ο αναγνώστης τους και τώρα ακόμα μπορεί να τα χαρεί γιατί δεν θα ξεχάσει ότι γράφτηκαν όταν όλα γύρω του “τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά” και συντρόφεψαν εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπους που τα περίμεναν καθημερινά με την ίδια αδημονία που κάθονταν τα βράδυα ν’ ακούσουν τις ελληνικές εκπομπές των ξένων σταθμών – για να ξεδιακρίνουν πίσω από τις γραμμές τους τα μηνύματα καρτερίας και ελπίδας που δεν έπαυσε να μεταδίδει ο Βάσος Βασιλείου.

Αυτή η μυστική του σύνδεση με το πλατύτερο κοινό του ήταν και ο πιο βασικός από τους λόγους που ανάγκασαν τη δικτατορία τόσες και τόσες φορές να στραφεί σε άλλα μέσα για να ανακόψει αυτή τη φωνή που όσο κι αν χρησιμοποιούσε σουρντίνα, έμοιαζε σαν ηχηρός τηλεβόας με χιλιάδες αναμεταδότες.

Η “Φωνή επί δικτατορίας” προσφέρει σήμερα μια καινούργια υπηρεσία. Συγκεντρωμένη σ’ ένα τόμο-ντοκουμέντο θα πιστοποιεί στους αιώνες πόσα πολλά μπορεί να προσφέρει ο επαγγελματίας δημοσιογράφος στον τόπο του και στον λαό του, αρκεί να κατέχεται από το πάθος της ελευθερίας της γνώμης του, όσο κι αν η πέννα του κινδυνεύει να σπάσει πάνω στην κόψη του σπαθιού του τρομερού. …

Κώστας Π. Παντελόγλου