Image

Για την κατάργηση των Αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων στην Κρήτη ένα τηλεγράφημα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζίμμυ Κάρτερ (1978)

“Αδύνατο να αντιληφθώ απόφασή σας να ζητήσετε από το Κογκρέσσο άρση απαγορεύσεως αποστολής όπλων [στην Τουρκία] ενώ συνεχίζεται εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο Stop. Επίσης είναι ηθικά ασυνεπής με την πολιτική σας για τα ανθρώπινα δικαιώματα Stop. Είναι επί πλέον διαμετρικά αντίθετη με τις υποσχέσεις της προεκλογικής εκστρατείας για την Κύπρο οι οποίες τώρα διαφαίνεται ότι εδόθησαν μόνο για την εξασφάλιση του μεγάλου αριθμού των Ελληνοαμερικανικών ψήφων Stop. Πρέπει να σας γνωρίσω ότι εάν αρθεί η απαγόρευση αποστολής όπλων στην Τουρκία πριν αποχωρήσουν όλα τα Τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο ή πριν βρεθεί μια δίκαιη και οριστική λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ θα ηγηθώ προσωπικώς σταυροφορίας για την κατάργηση όλων των Αμερικανικών και Νατοϊκών βάσεων στην Κρήτη”.

Το παραπάνω τηλεγράφημα έστειλε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ στις 7 Απριλίου 1978 ο βουλευτής της ΕΔΗΚ Νικήτας Βενιζέλος, εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Ας μπει και αυτό στον φάκελο του θέματος, είχε παραπέσει παρά την πολιτική του σημασία. Καταχωρημένο βρίσκεται στα Πολιτικά Θέματα (αρ. Φύλλου 148, 28 Απριλίου-5 Μαΐου 1978, σελ. 13), μαζί με την πληροφορία πως η πρωτοβουλία αυτή του βουλευτή Νικήτα Βενιζέλου είχε τύχει ευρείας συμπαραστάσεως.

Κώστας Π. Παντελόγλου