Image

Για τον Άγγλο επιστήμονα και στοχαστή Σαμ Λίλλυ

Ένα από τα σοβαρά εγχειρήματα που δυνάμεις της προδικτατορικής ΕΔΑ έφεραν σε πέρας ήταν η Α’ Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης, που έλαβε χώρα 12-20 Μαΐου 1965 στην Αθήνα.

Ένας από τους ομιλητές της Εβδομάδας ήταν ο Σαμ Λίλλυ· θέμα του “Οι συνέπειες της σύγχρονης τεχνολογικής επανάστασης”, σε σεμινάριο δε ανέπτυξε το θέμα “Σύγχρονοι προσανατολισμοί στην εκπαίδευση”.

Ο καθηγητής Σαμ Λίλλυ γεννήθηκε το 1914 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννου του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, όπου αναγορεύθηκε “Μάστερ οφ Σάιανς” και διδάκτωρ φιλοσοφίας.

Ήδη σε μια πρώιμη ομιλία του το 1931 με θέμα “τη λειτουργία της επιστήμης στη σύγχρονη ζωή”, υποστήριζε ότι είναι καθήκον μας “να φροντίσουμε κάθε αγόρι και κάθε κορίτσι στο μέλλον να εκπαιδεύεται πάνω στην επιστημονική μέθοδο και στην εφαρμογή της επιστήμης στη ζωή πριν το μυαλό του γίνει πολύ συντηρητικό για να εκτιμά την ιδέα της προόδου”.

Την εποχή που ο Σαμ Λίλλυ πήρε μέρος στην Α’ Εβδομάδα Σύγχρονης Σκέψης δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ.

Ο Σαμ Λίλλυ ήταν ένας από τους σημαντικότερους προοδευτικούς επιστήμονες και στοχαστές της Μεγάλης Βρετανίας. Οι έρευνές του στον τομέα της κοινωνιολογίας των θετικών επιστημών θεωρούνταν διεθνώς ότι προώθησαν αποφασιστικά τον προβληματισμό γύρω από τα πολύπλοκα θέματα που η τεχνολογική επανάσταση έθεσε στην ανθρωπότητα.

Ο Σαμ Λίλλυ ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα και τη μελέτη των σχέσεων τεχνικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου, αποδίδοντας πρωταρχική σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις νέου τύπου, που απορρέουν από τις επιταχυνόμενες τεχνικές ανακαλύψεις.

Τα κυριότερα έργα του είναι “Άνθρωποι, Μηχανές και Ιστορία” (1948) και “Αυτοματισμός και Κοινωνική Πρόοδος” (1957). Πέθανε το 1987.

ΥΓ. Δίνω και μ’ αυτό τον τρόπο μια συνέχεια στο διάλογο με τον Διαμαντή Σεϊτανίδη (βλ. το κείμενό του της 27.9.2017 στο e-alitheia.gr, για το οποίο και άλλα θα σημειώσω στο kosmosnf.gr· δεν τελείωσα με το σημερινό μου γραφτό).

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text