Image

Τα χρόνια της μεταπολίτευσης στη Νέα Φιλαδέλφεια σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το ΠΠΙΕΔ – Δάσος ΝΦ/ΑΕΚ .4

Δεν μας κατατοπίζει το βιβλίο που κυκλοφόρησε από το ΠΠΙΕΔ ποια ήταν τελικά η τύχη της διεκδίκησης από την ΑΕΚ 9 στρεμάτων του Δάσους ΝΦ, τον καιρό της Δημαρχίας Σάββα Σταματιάδη – το κάνει όμως αυτό ο συνεργάτης του Προέδρου της ΑΕΚ Λουκά Μπάρλου Γεράσιμος Έρτσος, στο βιβλίο του με τίτλο “Στάδιο ΑΕΚ και η Ιστορία του…” (Αυτοέκδοση 2015, σελ. 325), το οποίο δεν περιλαμβάνεται και αυτό στη βιβλιογραφία του βιβλίου που κυκλοφόρησε από το ΠΠΙΕΔ, βιβλιογραφία ελλιπή ως προς ουσιώδη και φορτωμένη με περιττά.

Ο Γεράσιμος Έρτσος είναι πολιτικός μηχανικός· υπήρξε προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και υποψήφιος δήμαρχός της το 1994, εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος – γράφει, λοιπόν, στο βιβλίο του σχετικά με το θέμα των 9 στρεμμάτων:

“Τα 9 στρέμματα

Είμαστε στο 1979 και η όρεξη και το όραμα του Palais de Sport επανέρχεται στην ΑΕΚ. Ήδη κατασκευάουμε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο πίσω ακάλυπτο τμήμα της ιδιοκτησίας μας, όμως η χωρητικότητα των 1.600 θέσεων δεν καλύπτει τις ανάγκες του συλλόγου μας. Νέες σκέψεις μπαίνουν στο μυαλό μας, για παραχώρηση τουλάχιστον 9 στρεμμάτων στην ΑΕΚ από το Άλσος.

Μία τριγωνική έκταση, που εκτείνεται από την ανατολική εξέδρα του Γηπέδου μέχρι την Λεωφόρο Πατριάρχου Κωνσταντίνου, είναι αρκετά, σύμφωνα με μελέτες που έχω κάνει, να στεγάσει ένα Palais de Sport, δυναμικότητας 5.000 θεατών. Η έκταση αυτή έχει επιφάνεια 9 περίπου στρέμματα. Το αίτημα υποβάλλεται επισήμως από τον σύλλογο στον τότε Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο.

Έχω αναλάβει πλήρως την όλη υπόθεση και τη συζήτησή της με κάθε έναν από τους Δημοτικούς Συμβούλους. Καθόλου δύσκολα, έχω αποσπάσει την προφορική σύμφωνη γνώμη από τους 14 Δημοτικούς Συμβούλους σε σύνολο 19. Όλα φαίνονται εύκολα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που έχει προγραμματιστεί μια συγκεκριμένη μέρα. Όταν μου προτείνεται από τους επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της ΑΕΚ Δημήτρη Μαυρίκη και Πέτρο Λάλο, να έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο οργανωμένοι οπαδοί της, τους αρνούμαι λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ιερός χώρος και δεν επιτρέπεται κανενός είδους πίεση.

Το απόγευμα εκείνο λοιπόν, σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ ήρθε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με την βεβαιότητα – έτσι τους είχα διαβεβαιώσει – ότι η απόφαση μπορεί να μην είναι ομόφωνη, όμως θα είναι θετική. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Την τελευταία στιγμή, οργανωμένοι οπαδοί της τότε Αριστεράς, εισβάλλουν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, επακολουθεί ένταση, με συνέπεια η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αναβληθεί.

Φεύγοντας κακήν κακώς από την αίθουσα, από την μια αισθάνομαι απογοητευμένος, από την άλλη όμως δικαιωμένος, που δεν άφησα να έρθουν οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ. Προφανώς θα είχαμε άσχημες και βίαιες εξελίξεις”.

Οφείλω θαρρώ να προσθέσω εδώ πως ο Γεράσιμος Έρτσος, κατά τον καιρό που ενεργεί όπως περιγράφει στο βιβλίο του, είναι ακόμη προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας.

Κώστας Π. Παντελόγλου