Image

Τι πρέπει να γίνει τώρα για τον Ποδονίφτη;

Εκδικάστηκαν στις 2/10/2019 στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι τρεις αιτήσεις ακύρωσης κατά της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το τσιμέντωμα του Ποδονίφτη. Οι τρεις αιτούντες, δηλαδή ο Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας και οι 49+1 πολίτες υποστήριξαν στο ακροατήριο δια των πληρεξουσίων τους τις θέσεις τους κατά του τσιμεντώματος, ενώ στην άλλη πλευρά η εκπρόσωπος του δημοσίου ψέλλισε δύο ανακριβή έως ψευδή λόγια προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο παρών εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, που σχεδιάζει το έργο, δεν τόλμησε καν να μιλήσει.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα παραλάβει τα υπομνήματα των τεσσάρων ως τις 9/10 και μετά θα σκεφτεί επί της υπόθεσης, ώστε να καταλήξει στην απόφασή του, που ελπίζουμε να μην επικυρώνει ένα αχρείαστο τσιμέντωμα που θα θυσιάσει 150 δέντρα. Τι γίνεται, όμως, ως την έκδοση της απόφασης;

Ως τότε, οι δύο δήμοι έχουν δουλειά να κάνουν στις όχθες του Ποδονίφτη, αν εννοούν πράγματι να τιμήσουν την αξιοπρεπή στάση που κράτησαν οι πληρεξούσιές τους στο ΣτΕ. Όπως ξέρουν όσοι έχουν πάει έστω μια βόλτα στο ποτάμι, στις όχθες υπάρχουν διάφορα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, σχεδόν μέσα στην κοίτη. Ορισμένα απ’ αυτά είναι αυθαίρετα, άλλα ίσως διαθέτουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, πάντως η συντριπτική τους πλειοψηφία δε χρησιμοποιείται και καταρρέει. Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε αυτά τα κτίσματα να εξαφανιστούν.

Ο Δήμος Αθηναίων πρόσφατα ενέταξε σε πρόγραμμα κατεδαφίσεων ένα απ’ αυτά, ενώ παλαιότερη υπόθεση απαλλοτρίωσης νόμιμων κτισμάτων που βρίσκονται μέσα στο ποτάμι προχωρά, και αν δεν υπάρξουν κωλυσιεργίες είναι εφικτό να κατεδαφιστούν. Μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε κι άλλο τον όποιο πλημμυρικό κίνδυνο, καθώς θα διεύρυνε τη φυσική κοίτη στην επίδικη περιοχή και βέβαια θα καθιστούσε κενό γράμμα τη μελέτη του τσιμεντώματος της Περιφέρειας της Αρένας Δούρου.

Κάτι τέτοιο θα ήταν συμβατό με τις θέσεις που προβάλλει το τελευταίο διάστημα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης – ας δούμε, για παράδειγμα, τις δηλώσεις του σχετικά με τα 8 στρέμματα της Κονίστρας Πετραλώνων, τα οποία θα αποδοθούν στους κατοίκους ως πάρκο: “Είμαστε υπερήφανοι για κάθε επιπλέον μέτρο πρασίνου που αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους. Για κάθε ελεύθερο χώρο που αποκτά την ταυτότητα που του αρμόζει. Η Κονίστρα αποκτά πλέον την δική της ταυτότητα και τον δικό της χαρακτήρα. Αποδίδεται στις Αθηναίες και τους Αθηναίους και ξαναγεννιέται ως πνεύμονας ζωής. Είναι ένας από τους φυσικούς θησαυρούς των Πετραλώνων και ως τέτοιο πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε στο εξής. Με καθαριότητα και φροντίδα, με φωτισμό και φύλαξη αλλά, κυρίως, με τη σκέψη ότι τα παιδιά όλων μας έχουν ανάγκη να μεγαλώσουν σε μία Αθήνα που δεν θα τα πνίγει αλλά θα τα αγκαλιάζει. Θα τους δίνει χώρο να ζουν”.

Αυτά τα σωστά κι ωραία είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τον Γιάννη Βούρο (και για το ζήτημα του Ποδονίφτη, σύμφωνα τουλάχιστον με την καλά πληροφορημένη “Φιλαηδόνα”). Μένει τώρα να τα εφαρμόσει και για τον Ποδονίφτη, σε ό,τι αφορά τη δικαιοδοσία του. Υπάρχουν εξάλλου και αποφάσεις συλλογικών οργάνων, αλλά και της διοίκησης, που του επιτρέπουν να κάνει σημαντικές κινήσεις που αναιρούν ή εμποδίζουν τις καταστροφικές προθέσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Τι γίνεται, όμως, με τα κτίσματα στη δική μας όχθη του Ποδονίφτη; Η προηγούμενη διοίκηση του δήμου ΝΦ-ΝΧ είχε υποσχεθεί ότι θα καταγράψει τα αυθαίρετα. Αν και ο απελθών δήμαρχος δεν έχασε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί έξω από το ΣτΕ, δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα αυτή των αυθαιρέτων. Ωστόσο αν πράγματι ο Γιάννης Βούρος ψάχνει ακόμη τρόπο να στηρίξει το τσιμέντωμα, οι πρώην της Δύναμης Πολιτών θα προσέφεραν σημαντική υπηρεσία στη σωτηρία του Ποδονίφτη αν έδιναν στη δημοσιότητα τη λίστα των αυθαιρέτων, χωρίς τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της.

Βεβαίως, για να το κάνουν αυτό, πρέπει να την έχουν φτιάξει, κι αυτό είναι ένα ερώτημα που θέτουμε ευθέως προς την απελθούσα δημοτική αρχή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω: Κύριε Άρη Βασιλόπουλε, κύριε Γιάννη Καλαμπόκη και λοιποί αρμόδιοι, καταγράψατε τα αυθαίρετα της δυτικής όχθης του Ποδονίφτη, όπως είχατε υποσχεθεί; Θα θέσετε τον κατάλογό τους υπόψιν του ΣτΕ;

Σε κάθε περίπτωση, η απελευθέρωση των πρανών από τις βλαπτικές ανθρωπογενείς παρεμβάσεις είναι το πρώτο και ουσιαστικό βήμα ώστε ο Ποδονίφτης να γίνει πραγματικά δημόσιος χώρος, μια φυσική όαση μέσα στο ασφυκτικό κτισμένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου.

π.