Image

Παίζοντας με τα τουβλάκια στη Μητρόπολη Ν. Ιωνίας & Φιλαδελφείας

Φωτογραφία: IONIANET

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας η νέα μορφή του “Ιωνικού Πάρκου” της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας από τον Μητροπολίτη Γαβριήλ και τους μηχανικούς της εμπιστοσύνης του. Στο IONIANET του Βασίλη Μαγκαναδέλλη μπορεί να διαβάσει κανείς αναλυτικά τι ειπώθηκε στην παρουσίαση (μέρος 1, μέρος 2), αλλά εμείς εδώ θα κάνουμε μια σύγκριση με το αρχικό σχέδιο της Μητρόπολης, όπως αυτό δημοσιοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Πρώτα-πρώτα, το έργο το 2017 είχε εκτιμώμενο κόστος 7.000.000 ευρώ. Σήμερα, ο Μητροπολίτης μιλάει για 14.000.000 ευρώ. Χρηματοδότες του έργου εμφανίζονται η Περιφέρεια Αττικής (κλασικά, με 5 εκατ.), το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (5 εκατ.), η οικογένεια Λάτση (600.000) και ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος (2 εκατ.).

Το εξαρχής σημαντικότερο κομμάτι του έργου ήταν ο υπόγειος σταθμός αυτοκινήτων. Το 2017 η Μητρόπολη εμφάνισε σχέδιο για υπόγειο σταθμό 200 αυτοκινήτων σε δύο επίπεδα, εκτιμώμενης επιφάνειας 5.000 τ.μ. Τώρα, εμφανίζει σχέδιο για υπόγειο σταθμό 250 αυτοκινήτων σε τέσσερα επίπεδα με εκτιμώμενη επιφάνεια 10.000 τ.μ. Επειδή υποθέτουμε πως αποκλείεται να μην ήξεραν τι έλεγαν οι έμπειροι μηχανικοί της Δέκαθλον ΑΕ πριν από δύο χρόνια, θα άξιζε να μάθουμε γιατί διπλασιάστηκαν τα τετραγωνικά και οι όροφοι (και το κόστος, μάλλον) για να αυξηθούν οι θέσεις πάρκινγκ κατά 25%.

Προβλεπόταν επίσης συνεδριακό κέντρο δυναμικότητας 300 ατόμων και έκτασης 600 τ.μ. Η δυναμικότητα του συνεδριακού αυξάνεται τώρα στα 500 άτομα, ενώ έρχεται και κολλάει πάνω του και το αναψυκτήριο που αναφερόταν κάπως ανεξάρτητα στο παλιό σχέδιο. Σ’ αυτόν τον θεόπνευστο χώρο, όπως είπε ο Μητροπολίτης, “πέρα από τη δυνατότητα που θα έχουμε να στηρίξουμε δράσεις Πολιτισμού και Νεότητας, πόσο ωραίο θα είναι, επίσης, να υπάρχει και αυτή η αμεσότητα των ανθρώπων μέσα από την αγάπη τους για τον Σαββατιάτικο καφέ τους, να κάθονται, να απολαμβάνουν το πάρκο και να δίνουν στις οικογένειές τους μία πολύ όμορφη και ανέξοδη έξοδο” – ανέξοδη έξοδος, πληρώνοντας προφανώς τον καφέ τους στο καφενείο Μετροπόλ και τη στάθμευση του αυτοκινήτου τους από κάτω.

Το Μουσείο Χαμένων Πατρίδων των 2.000 τ.μ. μετατράπηκε σε “Μουσείο Μικρασιατικών Εκκλησιαστικών Κειμηλίων”, τα οποία “δεν είναι πολλά, είναι όμως σημαντικά και ιστορικά”. Θα βρίσκεται λέει κάτω απ’ τον Ιερό Ναό των 400 τ.μ. Αυτό το σύμπλεγμα έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει ο κ. Μαρτίνος.

Ο παιδικός σταθμός των 400 τ.μ. μείωσε τη δυναμικότητά του από 80 σε 60 παιδιά διότι κατά τα λεγόμενα του Μητροπολίτη αυτό απαιτεί ο νόμος. Ποιος νόμος δεν το διευκρίνισε.

Καινούργιο κερασάκι, ένας πολυτελής, καθώς φαίνεται, ξενώνας της Μητρόπολης, για επιφανείς εκκλησιαστικούς καλεσμένους. Αυτό θυμίζει το σχέδιο για κάτι ανάλογο μέσα στο Πάρκο Προμπονά. Φαίνεται ότι το ενδοεκκλησιαστικό real estate power game έφτασε σε συμβιβασμό.

Αυτά για τώρα και θα επανέλθουμε.

π.

1 Comments Text