Image

Να το πάρει το ποτάμι;

Διαβάσαμε με ενδιαφέρον το πρόσφατο άρθρο της Δέσποινας Σπανούδη για τον Ποδονίφτη στο ηλεκτρονικό περιοδικό “Κόκκοι – κόκκινη κινηματική οικολογία”. Δε νομίζει όμως η αγαπητή Δέσποινα πως όταν ενημερώνει το οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα για τα τεκταινόμενα στη Νέα Φιλαδέλφεια οφείλει να αναφέρει και την ιδιότητά της ως έμμισθης συμβούλου της δημοτικής αρχής Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας; Γιατί εδώ που τα λέμε μονάχα αυτή η ιδιότητα δικαιολογεί που η ενημέρωσή της προς το οικολογικό και περιβαλλοντικό κίνημα για ό,τι έχει συμβεί τελευταία στον Ποδονίφτη είναι η παρακάτω:

“Το θέμα κινητοποίησε μια ομάδα ενεργών πολιτών της περιοχής και τον σύλλογο Ροή/πολίτες υπέρ των ρεμάτων, οι οποίοι προσπάθησαν από το καλοκαίρι να σταματήσουν ένα μικρότερης κλίμακας έργο με συρματοκιβώτια που εκτελεί στο ίδιο σημείο η Περιφέρεια. Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας, που με αφορμή τη συζήτηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων. Μεταξύ άλλων οργανώθηκε επιστημονική ημερίδα στις 11/12/2017 και ανοιχτή επιτροπή διαβούλευσης στις 15/5. Και στις δύο εκδηλώσεις συμμετείχαν πολλοί κάτοικοι της περιοχής, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δήλωσε ότι επιθυμεί το ποτάμι να καθαριστεί και να αναδειχθεί και όχι να καταστραφεί. Επιστέγασμα αυτής της διαδικασίας ήταν η πανηγυρική ομόφωνη απόρριψη της ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας”.

Είναι αναγκαίο για την καλύτερη πληροφόρηση του οικολογικού και περιβαλλοντικού κινήματος, αλλά και της κοινής γνώμης της πόλης να διορθώσουμε την αφήγηση της Δέσποινας σε ορισμένα σημεία:

  • Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας δεν πήρε καμιά σκυτάλη από τους ενεργούς πολίτες και τη Ροή. Πρώτον, οι ενεργοί πολίτες (και η Ροή) δεν έχουν σταματήσει να τρέχουν. Δεύτερον, η σημερινή δημοτική αρχή στήριξε το “μικρότερης κλίμακας έργο της περιφέρειας”, ενώ από την πρώτη μέρα που οι ενεργοί πολίτες αντιλήφθηκαν το τι επρόκειτο να συμβεί και ενημέρωσαν σε όλα τα επίπεδα, το κάλυψε πολιτικά και υπηρεσιακά. Στην πορεία υποχρεώθηκε σε διαφορετική στάση ακριβώς εξαιτίας των ενεργών πολιτών. Το αποτέλεσμα είναι ένα τερατώδες έργο αμφίβολης χρησιμότητας, όπως παραδέχονται κατόπιν εορτής μέχρι και οι υπηρεσίες της περιφέρειας που το προώθησαν. Αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη της δημοτικής αρχής δηλώνουν προφορικά ότι “τους ξέφυγε” ή “το αμέλησαν”. Από εκεί ως το “πήραμε τη σκυτάλη” υπάρχει τεράστια απόσταση…
  • Τα περί καμπάνιας επίσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο δήμος ανέθεσε πράγματι στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ιάνθη” τη διοργάνωση μιας ημερίδας για τα βιομηχανικά κτίρια της περιοχής και τον Ποδονίφτη, που ήταν οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα επί του περιεχομένου, αλλά δεν εμπεριείχε το στοιχείο της πολιτικής πρωτοβουλίας. Επίσης, γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΜΠΕ του τσιμεντώματος του Ποδονίφτη με επαρκή επιχειρηματολογία, αλλά στα πλαίσια των τυπικών καλλικρατικών του υποχρεώσεων. Καμπάνια θα είχε κάνει αν είχε επιδιώξει την ενεργοποίηση της κοινότητας, διαδίδοντας κι εκλαϊκεύοντας όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα και στις καλλικρατικές διαδικασίες “διαβούλευσης”. Αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα, παρά τη διπλή δέσμευση του δημάρχου για ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας για τη διάσωση του Ποδονίφτη.
  • Η προβλεπόμενη από τον Καλλικράτη και την περιβαλλοντική νομοθεσία επιτροπή διαβούλευσης για τη διευθέτηση του Ποδονίφτη, και όχι βέβαια μια “ανοιχτή επιτροπή διαβούλευσης” δεν έγινε στις 15/5 αλλά στις 15/12/2017. Άγνωστο γιατί στο εν λόγω άρθρο τοποθετείται το συγκεκριμένο γεγονός επτά μήνες νωρίτερα, στην ημερομηνία μάλιστα που η δημοτική αρχή είχε οργανώσει “ανοιχτή συγκέντρωση υπεράσπισης της δημοκρατίας, της ελεύθερης έκφρασης, των δημόσιων χώρων”. Αν δεν μας απατά η μνήμη μας, στην εν λόγω συγκέντρωση δεν ακούσαμε κάτι για τα μελλούμενα του Ποδονίφτη, αν και ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να ανοιχτεί το θέμα σε ήδη ευαισθητοποιημένους ανθρώπους εντός κι εκτός πόλης.
  • Τέλος, ενδεικτικό για το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για τα ρέματα είναι ότι στην αρνητική του γνωμοδότηση για την υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου δίπλα στο σχεδιαζόμενο γήπεδο Μελισσανίδη δεν υπάρχει λέξη για την παρακείμενη ανοιχτή φυσική κοίτη του Γιαμπουρλά που καταδικάζεται σε καταστροφή αν η υπογειοποίηση υλοποιηθεί.

Αυτά τα ολίγα για να ξεκαθαρίσουμε κάπως την κατάσταση σε όσους ενδιαφερόμενους για το περιβάλλον παρακολουθούν από μακριά τα όσα συμβαίνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και επενδύουν στο δήμο της για τη διάσωση των ρεμάτων της.

π.