Image

Μια ομιλία για την Κίνα (23 Μαρτίου 1961)

Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος
Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος

Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” έχουν δημοσιευτεί στην “Αυγή” στις 24 Μαρτίου 1961 και έχουν θαρρώ την αξία τους:

“Χθες το βράδυ, παρουσία πυκνού ακροατηρίου και γνωστών ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης, μίλησε στην αίθουσα Ελ. Βενιζέλου ο λογοτέχνης Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος για τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Κίνα. Εντύπωση προκάλεσε η ομιλία για το βάθος των παρατηρήσεων, το γοητευτικό ύφος και ιδιαίτερα για την επισήμανση της επιθυμίας των Κινέζων διανοούμενων να γνωρίσουν ουσιαστικώτερα τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, πράγμα που θα επιτευχθή, όπως είπε ο ομιλητής, όταν οι πολιτισμοί των δύο χωρών μας πραγματοποιήσουν τους μυστικούς τους υμέναιους με την ανάπτυξι εκπολιτιστικών σχέσεων. Την διάλεξη οργάνωσε η “Ένωση Φίλων Νέας Κίνας”.

Προσθέτω πως μέλη της Ένωσης Φίλων Νέας Κίνας – που κυκλοφορούσε πολυσέλιδο εικονογραφημένο πλούσια διακοσμημένο περιοδικό – ήταν διακεκριμένοι της επιστήμης της τέχνης των γραμμάτων και της πολιτικής, πρώτο ρόλο είχαν παίξει η Μπεάτα και ο Νίκος Κιτσίκης· η Μπεάτα ήταν συναγωνίστρια της θείας μου Βαλεντίνης Παντελόγλου, αδελφής του πατέρα μου, συζύγου του κτηνιάτρου Μιχάλη Στυλιανόπουλου εκ των ηγετών του Αγροτικού Κόμματος. Ρόλο στην Ένωση Φίλων Νέας Κίνας είχε παίξει και ο Περικλής Θεοχάρης, Καθηγητής μου στην Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, στο μάθημα της Πειραματικής Αντοχής των Υλικών, μετέπειτα Ακαδημαϊκός.

ΥΓ. Αίθουσα Ελ. Βενιζέλου = Λέσχη των Φιλελευθέρων (οδός Χρήστου Λαδά στην Αθήνα).

Κώστας Π. Παντελόγλου