Image

Το περιφερειακό συμβούλιο έτοιμο να καταστρέψει τη Νέα Φιλαδέλφεια

Η θετική εισήγηση της Αρένας Δούρου στο περιφερειακό συμβούλιο για την υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου, δίπλα στο γήπεδο Μελισσανίδη, καταδικάζει τη Νέα Φιλαδέλφεια σε ριζική καταστροφή.

Η μεγαλύτερη καταστροφή δεν έχει να κάνει με το ίδιο το γήπεδο, διότι βεβαίως το ζητούμενο της πλευράς Μελισσανίδη δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, η ανέγερση του γηπέδου. Όπως έχουμε γράψει ήδη από το καλοκαίρι του 2015, αν η υπογειοποίηση εγκριθεί ως έχει, η Δεκελείας αλλάζει ολοκληρωτικά χαρακτήρα, μετατρεπόμενη ουσιαστικά σε λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας, διαιρώντας στα δυο την πόλη. Τα φανάρια της πλατείας Πατριάρχου και του παλιού τέρματος (Δεκελείας και Φωκών) καταργούνται και αντικαθίστανται από δύο νησίδες που ορίζουν τις υποχρεωτικές κυκλικές διαδρομές των αυτοκινήτων. Όπως έχουμε ξαναγράψει κι έχει φυσικά παραδεχτεί και η πλευρά Μελισσανίδη, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί την προτεραιότητά της. Για να χωρέσει η κίνηση των οχημάτων, θίγεται ο χώρος της πλατείας και μέρος του πεζοδρόμου της Δεκελείας, με πιθανά θύματα και μεταξύ των προστατευόμενων κυπαρισσιών της δενδροστοιχίας. Πολλές απορίες δημιουργούνται από το σχέδιο αυτό: Πώς ακριβώς εννοούν οι μελετητές ότι θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, για παράδειγμα; Οι κίτρινοι κύκλοι με την κόκκινη διαγράμμιση σημειώνουν τις θέσεις δυο φαναριών, το ένα στην έξοδο της υπογειοποίησης επί της Φωκών και το δεύτερο στη συμβολή Σμύρνης και Προύσης, όπως υπάρχει και σήμερα.

Άλλη μια μεγάλη καταστροφή είναι αυτή που περιμένει τον Γιαμπουρλά, το ρέμα που συνορεύει με το έργο της υπογειοποίησης, το οποίο κατά τ’ άλλα προστατεύεται από τη νομοθεσία για τα υδατορέματα και τα δάση. Τη σχετική νομοθεσία την επικαλείται, βεβαίως, για τυπικούς λόγους η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αλλά η αντιπαραβολή της με τη μελέτη οδηγεί σε άλλα συμπεράσματα. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος αποδέχεται την προφανή λαθροχειρία της “μελέτης” που επισημάναμε ήδη απ’ το καλοκαίρι, η οποία μετακινεί στο χάρτη τη θέση του ρέματος.

Η εισήγηση της Αρένας Δούρου, που υιοθετεί 100% τη “μελέτη” περιβαλλοντικών επιπτώσεων της πλευράς Μελισσανίδη, υπογράφεται από την αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αργυρώ Παρασκευοπούλου, που αναλαμβάνει χωρίς ντροπή την ευθύνη της επικύρωσης. Η ανάγνωση του σχετικού εγγράφου οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η κυρία Παρασκευοπούλου δεν έχει κάνει τον κόπο μιας αυτοψίας στη Νέα Φιλαδέλφεια (όπως εξάλλου κι άλλα υπηρεσιακά στελέχη της περιφέρειας σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν την περιοχή μας, π.χ. ο κύριος Γκλεγκλές του Τμήματος Ρεμάτων) κι άρα υιοθετεί ψεύδη και ανακρίβειες της “μελέτης” που η περιφέρεια θα έπρεπε να απορρίψει.

Στα όρια της πρόκλησης εκ μέρους της Περιφέρειας, είναι η μεθόδευση ότι η εισήγηση της κυρίας Παρασκευοπούλου έχει ημερομηνία 25/8/2017, δηλαδή δέκα μέρες πριν τη λήξη της δημόσιας διαβούλευσης, με αποτέλεσμα οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν εμπρόθεσμα προς την Περιφέρεια Αττικής από πολίτες να αποσιωπούνται από το περιφερειακό συμβούλιο. Δεν πρόκειται περί λάθους· αποδεικνύεται αυτό από το γεγονός ότι κατά κάποιο τρόπο περιλαμβάνονται στην εισήγηση ορισμένες απ’ αυτές τις παρατηρήσεις, με στόχο να καθησυχάσουν όσους ανησυχούν. Βεβαίως οι πολίτες που αγνοήθηκαν μπορούν τώρα να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη, αλλά…

Ποιος είναι ο λόγος που η Περιφέρεια, τόσο πολιτικά όσο και υπηρεσιακά, απλώς επικυρώνει τα σχέδια Μελισσανίδη, αγνοώντας τα προβλήματα της “μελέτης” και τον αντίλογο, αλλά και τις ασυμβατότητες της μελέτης με τους σχεδιασμούς του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας; Πολλά θα μπορούσε να υποθέσει κανείς. Το σίγουρο είναι ότι τα κόκκινα χαλιά της Αρένας Δούρου για τα επιχειρηματικά συμφέροντα Μελισσανίδη στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας θα κριθούν στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές, αν η σεμνή Αρένα διεκδικήσει και πάλι ως … απλή στρατιώτης του κόμματος τη θέση της “μικρής πρωθυπουργού” με τα εκατοντάδες εκατομμύρια του προϋπολογισμού της – απ’ τα οποία κάποια θα καταλήξουν σε ιδιωτικές τσέπες!

Ως αντίπαλο δέος στη θετική εισήγηση της Αρένας εμφανίζεται η αρνητική γνωμοδότηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Αλλά εδώ έχουμε άλλα προβλήματα. Η δημοτική αρχή (το ιδιαίτερο γραφείο δημάρχου, για την ακρίβεια, που κοινοποιεί την απόφαση του ΔΣ προς την Περιφέρεια) κατάφερε στο σχετικό έγγραφο να μη συμπεριλάβει τα πρακτικά της σημαντικής σχετικής συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο – μιας συζήτησης, θυμίζουμε, στην οποία δε βρέθηκε ούτε ένας δημοτικός σύμβουλος, της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας, να στηρίξει το σχεδιαζόμενο έργο. Έτσι πήγε στο βρόντο η αναλυτική εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο της συμβούλου του δημάρχου Δέσποινας Σπανούδη, η οποία έθετε μια σειρά ζητήματα που δεν καταγράφονται στο έγγραφο που κοινοποιήθηκε προς την περιφέρεια, αλλά και οι επιχειρηματολογίες όσων διαφώνησαν με άλλο σκεπτικό.

Οπότε η παρέμβαση των χουλιγκάνων στο περιφερειακό συμβούλιο έρχεται να παρεμποδίσει όχι έναν πλήρη, αλλά έναν ελλιπή διάλογο, που καθορίζεται από σκοπιμότητες και ανεπάρκειες οι οποίες θα ανοίξουν πληγές στο σώμα της φιλαδελφειώτικης κοινωνίας. Αυτές οι πληγές σύντομα θα κακοφορμίσουν, αλλά τότε θα είναι αργά για δάκρυα.

π.