Image

Δύο επισημάνσεις για την “Πανσπουδαστική”

Στο βιβλίο της Κατερίνας Λαμπρινού ΕΔΑ 1956-1967. Πολιτική και ιδεολογία (Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2017) υπάρχουν δύο επισημάνσεις για την Πανσπουδαστική που κρίνω πως πρέπει να βρουν τη θέση τους και στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας. Η μια αναφέρεται στην Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και η άλλη στα Επιστημονικά Συνέδρια των χρόνων του ’60.

Να τι γράφει η Κατερίνα Λαμπρινύ για την πρώτη περίπτωση:

“Ενδιαφέρον, αναφορικά με το ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι το σχετικό αφιέρωμα της Πανσπουδαστικής και ενδεικτική για τις ιδεολογικές συγκλίσεις που διαμόρφωσε είναι η συνέντευξη του Παπανούτσου στο ίδιο τεύχος: “Ο Ε. Παπανούτσος μιλάει στην Πανσπουδαστική“, τεύχος 49, Ιανουάριος 1966, σελ. 9-10”.

Ενώ για τη δεύτερη έχει σημειώσει η ίδια:

“Ανάλογη μέριμνα για την εκτενή παρουσίαση των (επιστημονικών) συνεδρίων εντοπίζεται και στις σελίδες του πολύ σημαντικού φοιτητικού περιοδικού Πανσπουδαστική, που αποτυπώνει εύγλωττα τις αναζητήσεις στους κόλπους της αριστερής νεολαίας και προνομιακά, ιδίως από το 1966 και μετά, της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ)”.

Δεν κρύβω πως οι επισημάνσεις αυτές, που γίνονται 50 χρόνια μετά από τότε που κάρπιζαν οι προσπάθειές μας, δίνοντας από τον Ιανουάριο του 1966 και πέρα, κάθε λίγο, ένα τεύχος της τελικής φάσης της Πανσπουδαστικής (1966-1967), με χαροποιούν – το γιατί, όπως και τα γραφτά μου που έχουν δημοσιευτεί στην τελική φάση της Πανσπουδαστικής κατά την οποία υπήρξα ένας εκ των συντακτών της, βλ. στο Κοινωνικοπολιτικές Σελίδες, Εκδόσεις Παντελόγλου, φυλλάδιο 6-7, Φεβρουάριος 2006.

Η Κατερίνα Λαμπρινού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978, είναι δε διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κώστας Π. Παντελόγλου