Image

Ένας διάλογος της Πέπης Δαράκη με τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, για τον Δήμο και την προοπτική του στον Κόσμο του μέλλοντος

2
λεπτά ανάγνωσης

Στην Πέπη Δαράκη, Δημοτική Σύμβουλο Αθηναίων τρεις θητείες, αρχής γενομένης το 1954 και τον Νικηφόρο Μανδηλαρά, το δημοκράτη νομικό, που υπέστη τη μήνι της δικτατορίας των συνταγματαρχών από τους πρώτους, που γνωρίζονταν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Νεότητας του οποίου ήταν μέλη, η μια εκ των δημοεκλεγμένων και ο άλλος εκ των λαϊκών μελών, ανήκει ο παρακάτω διάλογος ο οποίος διασώθηκε στο βιβλίο της Πέπης Δαράκη Θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Εκδόσεις Θουκυδίδη, Αθήνα 1982).

Π.Δ. “.. όπως βλέπεις, Νικηφόρε, όλοι οι προοδευτικοί τοπικοί άρχοντες συνεχίζουν τον αγώνα για να περισωθεί όχι μονάχα ο Δήμος ως θεσμός, που θεμελιώνει τη γνήσια δημοκρατία, αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος κι ό,τι υψηλότερο εκπροσωπεί και εκφράζει”.

Ν.Μ. “Θυμάμαι πόσο ιδεαλιστικά αντιμετώπιζες άλλοτε τη ζωή και τον άνθρωπο – Και να που οι ίδιες οι εμπειρίες σε έπεισαν ότι μόνο η απόλυτη γνώση της πραγματικότητας οδηγεί σωστά και τις σκέψεις και τις πράξεις μας. Και όταν οι πράξεις μας είναι οργανωμένες τις λέμε αγώνα. Συμφωνείς;”

Π.Δ. “Συμφωνώ ότι ο αγώνας των δημοτικών αρχόντων πάνω στην πραγματικότητα στηρίζεται. Ξεκινά από την αρχή ότι η οικονομική και διοικητική ανεξαρτησία των Δήμων αποτελεί σήμερα μια ιστορική αναγκαιότητα. Γιατί τότε μόνο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, δημιουργικά, μέσα σ’ έναν κόσμο που αδιάκοπα αλλάζει”.

Ν.Μ. “Θέλεις να πεις αδιάκοπα σοσιαλιστικοποιούμενο. Σκέφτομαι μήπως ο “Δήμος” μοιραία εξανεμιστεί μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο. Εννοώ ότι θα εξαναγκαστεί να ταυτισθεί με το πνεύμα του νέου καθεστώτος οπότε δεν θα είναι πια ο “Δήμος”. Εννοώ με την μορφή της τοπικής εξουσίας που ως τώρα είχε”

Π.Δ. “Θα μου επιτρέψεις να μη συμφωνήσω με τη γνώμη σου. Παραβλέπεις, νομίζω, το γεγονός ότι η πρόοδος δημιουργεί ολοένα καινούργια προβλήματα, σ’ όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Για την άμεση και σωστή λοιπόν αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη και η σύμπραξη του Δήμου. Αλλά για να είναι σε θέση οι δημοτικοί άρχοντες να εμπνευστούν με φαντασία και πρωτοτυπία επαναστατικά προγράμματα ανάπτυξης, πολιτιστικής υφής, για την πόλη και για τους δημότες, είναι απόλυτη και κατεπείγουσα ανάγκη να υιοθετηθεί στενή και ειλικρινής συνεργασία μεταξύ Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν σταματήσουν οι μακροχρόνιες εχθροπραξίες τους αυτός που θα ωφεληθεί θα είναι ο Λαός” …

Κώστας Π. Παντελόγλου