Image

Ο Δημήτριος Ψαρός Σύμβουλος Επικρατείας για τον Πάνο Χαλδέζο Διευθυντή της ΚΕΔΚΕ

Ο Πάνος Χαλδέζος ξεκίνησε τη διαδρομή του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως γραμματέας του Δήμου της γενέτειράς του, του Πλωμαρίου Λέσβου.

Και στον Δήμο Αθηναίων ο Πάνος Χαλδέζος εργάστηκε ακαταπόνητα και δημιουργικά αναδειχθείς στη θέση του Γενικού Διευθυντή Διοικητικών Υπηρεσιών.

Της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων Και Κοινοτήτων της Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) υπήρξε από την επανασύστασή της μεταπολεμικά και για μια σχεδόν εικοσαετία ο ακάματος Διευθυντής, μαζί φυσικά και της Επιθεωρήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, του επισήμου οργάνου των Δήμων και Κοινοτήτων που εκδιδόταν από την Κεντρική τους Ένωση.

Ο Δημήτριος Ψαρός, που διετέλεσε Σύμβουλος Επικρατείας και είχε την επιστημονική επιμέλεια της Επιθεωρήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως από την επανέκδοσή της το 1953, στον χαιρετισμό του προς τον Πάνο Χαλδέζο επί τη αποχωρήσει του, μετά από 56 συνολικά έτη “διακονίας εις τον ναόν της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως”, τον είχε χαρακτηρίσει όχι μόνον ανώτατο διοικητικό λειτουργό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά ένα πραγματικό ηγέτη της, “ο οποίος με τας γονίμους συμβουλάς του, την έξοχον πείραν του και τας δημιουργικάς του πρωτοβουλίας και υποδείξεις συνέβαλε κατά τρόπον μοναδικόν εις την ανάπτυξιν και επιβολήν της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως εις την Χώραν μας και την αναζωογόνησιν μεταπολεμικώς της δράσεως της Ενώσεως (των Δήμων και Κοινοτήτων)”. Και συνέχιζε έτσι ο Δημήτριος Ψαρός στον χαιρετισμό του προς τον Πάνο Χαλδέζο: “Και ενθυμούμαι την καταπληκτική δραστηριότητά σου και την αποτελεσματική συμβολή σου εις τα Συνέδρια των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος και την πανταχόθεν εκδηλούμενην αγάπην και εκτίμησιν των εκάστοτε Τοπικών Αρχόντων ώστε να έχης καταστή πράγματι επί δεκαετηρίδας ο αιρετός των Αιρετών. … δεν επιτρέπει εις εμέ η γνωστή σου σεμνότης να επεκταθώ εις εξύμνησιν μακράν του έργου σου, του οποίου η σημασία θα παραμένη πάντοτε εις την μνήμην όλων μας, παλαιών και νεωτέρων, ως υψηλής στάθμης υπόδειγμα αλλά και σπάνιον παράδειγμα προς μίμησιν. Προσωπικώς δε εγώ θα ενθυμούμαι πάντοτε την μακράν και εις ποικίλους τομείς συνεργασίαν μας, εις το αδιατάρακτον και την επιτυχίαν της οποίας συνετέλεσε πρωτίστως η ευγένεια του χαρακτήρος σου, η ανωτερότης της σκέψεώς σου και τα επαγγελματικά προσόντα τα οποία κοσμούν την δράσιν σου. Σου εύχομαι, αγαπητέ φίλε, μακροημέρευσιν προς το καλόν της Πατρίδος και δια την αγάπην των πολυπληθών φίλων σου”.

Κώστας Π. Παντελόγλου