Image

Ο Κώστας Βεργόπουλος για τον Κωνσταντίνο Καραβίδα

Όταν η Επιτροπή για την έκδοση των Απάντων του Κ.Δ. Καραβίδα αποφάσισε την έκδοση με τίτλο Το πρόβλημα της αυτονομίας. Σοσιαλισμός και κοινοτισμός (που περιέχει τρεις εξαιρετικές μελέτες του Κωνσταντίνου Καραβίδα), ο Φαίδων Βεγλερής έγραψε, από τη μεριά της Επιτροπής, μερικά κατατοπιστικά, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έγραψε ένα ζουμερό πρόλογο, ενώ ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο VIII των Παρισίων, μια ενδιαφέρουσα Εισαγωγή – δεν είδα να μνημονεύεται το γεγονός επί τω θανάτω του Κώστα Βεργόπουλου και είπα να το σημειώσω εδώ, στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας.

Ο Κωνσταντίνος Καραβίδας έχει συγκεντρώσει και τη δική μου προσοχή, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντός μου για την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση – είναι αρκετές οι δημοσιεύσεις και εργασίες μου σχετικά.

Τι θα ήθελα να μεταφέρω εδώ από την Εισαγωγή του συναγωνιστή στους ωραίους αγώνες του 1-1-4 και του 15% Κώστα Βεργόπουλου; Δύο πράγματα: Πρώτον, τη γνώμη του ότι το έργο του Κωνσταντίνου Καραβίδα “συνιστά μιαν αυθεντική υπεράσπιση ενός άλλου τρόπου ζωής” και ότι “είναι κυρίως ένα ντοκουμέντο βιωμάτων, μια μαρτυρία ζωής, παρά μια απλή θεωρητική σύλληψη εργαστηρίου” και δεύτερον ότι ο επ’ αυτού διάλογος θα πρέπει επιτέλους ν’ αναπτυχθεί.

Κώστας Π. Παντελόγλου