Image

Για μια εισήγηση επί των Οικονομικών των Δήμων και Κοινοτήτων

2
λεπτά ανάγνωσης

Μετά τις Δημοτικές Εκλογές της 15ης Απριλίου 1951, με πρωτοβουλία του εκλεγέντος ως Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Κοτζιά, συνεκλήθη το Τέταρτο Συνέδριο των Πόλεων της Ελλάδος, το οποίο έλαβε χώρα (μετά από αναβολή λόγω των βουλευτικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου 1951) φθίνοντος του μηνός Νοεμβρίου του 1951.

Εισηγητές σ’ αυτό το Συνέδριο και αριστείς της επιστήμης (πανεπιστημιακού, καθηγητές κά.), μεταξύ αυτών και ο τακτικός καθηγητής της Δημοσίας Οικονομίας και Δημοσιονομικής Νομοθεσίας Παναγιώτης Β. Δερτιλής, ο οποίος εισηγήθηκε περί των Οικονομικών των Δήμων και Κοινοτήτων.

Την εισήγηση συγκροτούσαν τα ακόλουθα:

  • Αντί προλόγου
  • Κεφάλαιον Πρώτον: Συστήματα τοπικής φορολογίας. Θεωρητική κυρίως εξέτασις
  • Κεφάλαιον Δεύτερον: Παρατηρήσεις επί της διαμορφώσεως των τοπικών φόρων εν Ελλάδι
  • Κεφάλαιον Τρίτον: Κριτική του συστήματος των εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων. Η μη αναπροσαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων
  • Κεφάλαιον Τέταρτον: Κριτική της φορολογίας των Δήμων και Κοινοτήτων
  • Επίλογος: Γενικά τινά πορίσματα

Την εισήγησή του αυτή ο καθηγητής Παναγιώτης Β. Δερτιλής την συνόδευε με 45 περιεκτικές σημειώσεις, παρέπεμπε βεβαίως σε δικές του επιστημονικές δημοσιεύσεις, αλλά και σε εργασίες και συγγράμματα των Μιχ. Δένδια, Μιχ. Στασινόπουλου, Θεμ. Τσάτσου, Γ. Τρίμη, Συμ. Δεληνίκου, Αγγ. Αγγελόπουλου, Πάνου Χαλδέζου και Ε. Τριανταφύλλου, παραπέμπων δε σε εργασίες του Μιχ. Δένδια σε κάθε περίπτωση πρόσθετε: “και αυτόθι μνημονευομένην βιβλιογραφίαν”. Παρέπεμπε επίσης και σε ένα πλήθος επιστημονικών δημοσιεύσεων ξένων.

Στην εισήγησή του ο καθηγητής Παναγιώτης Β. Δερτιλής σημείωνε πού ενδείκνυται να βασίζονται τα έσοδα των Δήμων και Κοινοτήτων κατά την υγιή επιστημονική αντίληψη, και ακόμη ότι δεν διαπιστώνεται συνέχεια και συνέπεια “εις τα σχέσεις εσόδων των Δήμων και Κοινοτήτων έναντι των εσόδων του Κράτους”, διατύπωνε δε την άποψη ότι θα πρέπει “να διασφαλίσωμεν σταθερώς ένα επαρκές επίπεδον εσόδων εις τους Δήμους και Κοινότητας”, φρονών δια τούτο “ότι ενδείκνυται ακόμη και δια συνταγματικής διατάξεως όπως προσδιορισθή αναλογία μεταξύ των τακτικών εσόδων του συνόλου της Αυτοδιοικήσεως α’ βαθμού και των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού του Κράτους ή να διασφαλισθή το έδαφος φορολογίας των Οργανισμών Αυτοδιοικήσεως”.

Κώστας Π. Παντελόγλου