Image

Συνηγορίες σε … μεγαλύτερες υπογειοποιήσεις

Μου έμεινε η εντύπωση πως οι επιστημονικοί συνεργάτες του δήμαρχου Αριστείδη Βασιλόπουλου δε θα χαλιούνταν αν η υπογειοποίηση της Πατριάρχου Κωνσταντίνου, Φωκών δίπλα στην “Αγιά Σοφιά” και προς εξυπηρέτησή της έφτανε έως την Εθνική Οδό. Αναφέρθηκε θαρρώ και υπογειοποίηση της Ελ Αλαμέιν προς την Εθνική Οδό.

Και ένα ιστολόγιο, οι “Κρίσεις” του Μάνου Καμπούρη, αναφέρθηκε σ’ αυτή την τελευταία υπογειοποίηση, αναφέροντας συσχετισμό της με το γήπεδο της ΑΕΚ την εποχή της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Τι θα είχα να παρατηρήσω σχετικά;

Το εξαιρετικό αποτέλεσμα του Μικρασιατοπροσφυγικού Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, και πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά, υπήρξε καύχημα της αστικής τάξης για 40 περίπου χρόνια –  από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 όχι πια.

Από τότε άρχισαν τα περί καταργήσεως του παράδρομου της Δεκελείας για διεύρυνσή της, τα περί υπογειοποιήσεως της Ελ Αλαμέιν κλπ. Τον καιρό της δικτατορίας των συνταγματαρχών διοχέτευσαν την κίνηση της Εθνικής Οδού δια της Βρυούλων και κατέστρεψαν την πλατεία Πατριάρχου. Τα χρόνια της δεκαετίας του ’80 επανήλθαν τα σχέδια για διεύρυνση της Δεκελείας, υπογειοποίηση της Ελ Αλαμέιν κάτω από το Δάσος προς την Εθνική Οδό – φανερό πως επεδίωκαν μια πόλη-πέρασμα. Σε μια εποχή που προωθούνταν παρακάμψεις πόλεων, διοχέτευαν ολοένα περισσότερη κίνηση στην πόλη, επιδιώκοντας τη διάλυση της εδαφικής συνοχής της, την αλλοίωση έως και εξαφάνιση των τοποσήμων της, την καταστροφή της μορφής της με ακατάλληλη ανοικοδόμησή της αντί ανάπλασή της με σεβασμό στην κοινωνική, πολεοδομική και αρχιτεκτονική της ιστορία.

Η σημερινή εικόνα της Νέας Φιλαδέλφειας, αποτέλεσμα μιας διελκυστίνδας ανάμεσα στις δυνάμεις της καταστροφής και της υπεράσπισης της πόλης, κινδυνεύει από “απρόσεκτες” αναφορές, που είναι δυνατόν να τις αξιοποιήσουν σε μια πορεία δυνάμεις της καταστροφής.

Τέτοιες “απρόσεκτες” αναφορές είναι θαρρώ και οι συνηγορίες σε … μεγαλύτερες υπογειοποιήσεις. Προσοχή λοιπόν!

Κώστας Π. Παντελόγλου