Image

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εν σχέσει προς το Σύνταγμα

2
λεπτά ανάγνωσης
Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου

Ορισμένες εργασίες του μελετητή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Παναγιώτη Λ. Παπαγαρυφάλλου θέλω να καταχωρήσω στο σημείωμά μου αυτό – και πρώτα-πρώτα εκείνη με τον τίτλο Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του Συντάγματος. Συμβολή στην ερμηνεία του άρθρου 102 του Συντάγματος και στην κατοχύρωση του θεσμού στις πραγματικές κοινωνικές πολιτικές και εθνικές του διαστάσεις.

Πρόκειται για έκδοση της Κεντρικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος κατά το 1995, που εκτείνεται σε XV+176 σελίδες, συνοδεύεται από 340 υποσημειώσεις και μια επιλογή βιβλιογραφίας 114 τίτλων, η οποία περιλαμβάνει εργασίες σειράς διακεκριμένων επιστημόνων που είδαν το φως της δημοσιότητας από της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος (1830) μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Δύο ακόμη σχετικές εργασίες του Παναγιώτη Λ. Παπαγαρυφάλλου καταχωρώ σ’ αυτό μου το σημείωμα: α) “Το Σχέδιο Συντάγματος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση” (που κατατέθηκε στο Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και καταχωρήθηκε στα Επίσημα Πρακτικά της Συνεδριάσεως της 22ας Ιανουαρίου 1975), Επιθεώρησις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Ιανουάριος 1975, σελ. 46-66 και β) “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το νέο Σύνταγμα” (Ανακοίνωση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών τον Φεβρουάριο του 1976 κατ’ ανάθεσιν της Εταιρείας Διοικητικών Μελετών), Επιθεώρησις της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Απρίλιος 1976, σελ. 435-450. Οι δύο παραπάνω εργασίες κυκλοφόρησαν και σε ανάτυπο.

Κώστας Π. Παντελόγλου