Image

Ας είμαστε προσεκτικοί με την ιστορία

Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας

Σε ιστολόγιο της πόλης μας δημοσιεύτηκαν ως σπάνιες δύο φωτογραφίες του Εντευκτηρίου Συνδέσμου Κωνσταντινουπολιτών, με πηγές το αρχείο του εστιατορίου “Αμπελάκια” και το βιβλίο του Γιώργου Κακάτσου Πορεία μέσα στο χρόνο.

Τι θα είχα να παρατηρήσω:

Οι φωτογραφίες αυτές πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Αναζήτησις. Αφιέρωμα-Λεύκωμα: 50 χρόνια Ν. Φιλαδέλφεια 1927-1977, αριθ. φύλλου 282, 30 Μαρτίου 1977, επιμ. Γεώργιος Κ. Κακάτσος (η πρώτη φωτογραφία).

Δημοσιεύτηκαν και στην έκδοση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Νοσταλγώντας την παλιά Φιλαδέλφεια, 2002 (η δεύτερη φωτογραφία).

Ο ακριβής τίτλος του βιβλίου του Γεωργίου Κ. Κακάτσου, στο οποίο επίσης δημοσιεύτηκαν αυτές οι φωτογραφίες είναι Πορεία μέσα στο χρόνο. Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα. Ιστορία Λεύκωμα Ειδήσεις, Έκδοση εφημ. Αναζήτηση, 1997.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας τότε δε λεγόταν, όπως σημειώνει το FX-News.gr, Μ. Αγγελίδης, αλλά Άγγελος Αγγελίδης.

Τέλος, το Εντευκτήριον, που υπήρχε στην πλατεία Πατριάρχου επί 45 χρόνια, δεν ήταν του Συνδέσμου Κωνσταντινουπολιτών (τέτοιος σύνδεσμος δεν υπήρχε στη Νέα Φιλαδέλφεια), αλλά του Συνδέσμου “Κωνσταντινούπολις”.

Τη δεύτερη των φωτογραφιών τη δημοσίευσα κι εγώ στο βιβλίο μου Πλατεία Πατριάρχου, η καρδιά της Νέας Φιλαδέλφειας. Κτίσματα πρόσωπα και γεγονότα, το οποίο κυκλοφόρησε από το Κέντρο Ιστορίας Νέας Φιλαδέλφειας το Φεβρουάριο του 2017 και περιέχει ένα πλήθος πληροφοριών για το Σύνδεσμο “Κωνσταντινούπολις” και τη δράση του.

Κώστας Π. Παντελόγλου