Image

Δυο λόγια για τον Μικρασιάτη κεραμίστα Πάνο Βαλσαμάκη

Όσα ακολουθούν απόσπασμα είναι από ένα κείμενο του τεχνοκριτικού Τώνη Σπητέρη, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες του περιοδικού Διαβάζω (τεύχος 82, 30 Νοεμβρίου 1983):

“(Ο Πάνος Βαλσαμάκης) γεννήθηκε το 1900 στις Κυδωνίες της Μικράς Ασίας και το 1922, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Από το 1922 έως το 1930 σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μασσαλία και κεραμική στη Σχολή Σαιν Ζαν ντυ Ντεζέρ. Το 1930 επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής της “ΑΕ Κεραμεικός” και από το 1942 ως το 1957 του εργοστασίου κεραμικής ΑΚΕΛ στο Λαύριο. Το 1958 ανοίγει δικό του εργαστήριο στην Αθήνα.

Ο πολυσχιδής και ανήσυχος εσωτερικός του πλούτος δεν αρκείται μονάχα στη δημοσίευση άρθρων και μελετών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, αλλά και σε περιεκτικά φιλολογικά κείμενα σχετικά με τη Μικρασία (“Η πολιτεία δίχως κάστρα”, “Αϊβαλί”, “Πικρή πολιτεία” κά.).

Ο Βαλσαμάκης πραγματοποίησε έξι ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, έλαβε μέρος σε τέσσερις πανελλήνιες, καθώς και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο στις Βρυξέλλες και με αργυρό στο Παρίσι και τις Κάννες. Αριθμεί επίσης μια πλούσια βιβλιογραφία από Έλληνες και ξένους κριτικούς και συγγραφείς”.

Κώστας Π. Παντελόγλου