Image

Σε ποιον ανήκει το Άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας;

Με δελτίο τύπου το γραφείο τύπου του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας “ενημέρωσε” την κοινή γνώμη για την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το αίτημα διαγραφής των 71 στρεμμάτων του βορείου τμήματος του Άλσους που ανήκουν στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Απ’ το δελτίο τύπου προκύπτει μια μαγική εικόνα και μια πραγματική είδηση.

Η μαγική εικόνα είναι πως η δημοτική αρχή ήξερε τι έκανε απ’ την αρχή:

“Η δημοτική Αρχή εντόπισε το θέμα κατά τη σύνταξη της διαχειριστικής μελέτης, εκπλήρωσε τους όρους που είχαν τεθεί από το 1970 για κατεδάφιση του αυθαίρετου οικισμού Ελληνορώσων και ζήτησε από τη Δασική Υπηρεσία και το υπουργείο Οικονομικών να ολοκληρωθεί η παραχώρηση και να διαγραφούν τα 71 στρέμματα από το βιβλίο δημοσίων κτημάτων και το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ.

Το ακριβές είναι το εξής: Τα Ρώσικα γκρεμίστηκαν τον Ιούνιο του 2015 με πρωτοβουλία του Δήμου και στόχο να επιστραφούν τα 2,5 περίπου στρέμματά τους στο Δήμο απ’ το Υπουργείο Οικονομικών και όχι απ’ την ΕΤΑΔ ΑΕ.  Ο “Κόσμος της Ν. Φιλαδέλφειας” πρώτος επισήμανε το “προβληματάκι” με την ΕΤΑΔ ΑΕ, όπως αποτυπωνόταν στη διαχειριστική μελέτη ένα χρόνο μετά την κατεδάφιση των Ρώσικων και αφού, φυσικά, είχαν περάσει με το πολυνομοσχέδιο τα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών στην ΕΤΑΔ ΑΕ. Η δημοτική αρχή, δια στόματος της δημοτικής συμβούλου Χριστίνας Ανδρέου αρχικά αρνήθηκε ότι υφίσταται το ζήτημα. Τελικά, η δημοτική αρχή διάβασε τη διαχειριστική μελέτη που συνέταξαν οι υπηρεσίες του δήμου και υιοθέτησε εν μέρει τον προβληματισμό μας: έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο το αίτημα προς τη Δασική Υπηρεσία και το ΥΠΕΝ, αλλά όχι προς το Υπουργείο Οικονομικών ή την ΕΤΑΔ ΑΕ για εκ νέου παραχώρηση των 71 στρεμμάτων προς το Δήμο. Στη συνεδρίαση μάλιστα του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι η δημοτική αρχή δεν είχε εντοπίσει το πρόβλημα. Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε στις 12 Οκτωβρίου 2016 ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει τα 71 στρέμματα. Από ποιον; Όχι πάντως απ’ την ανώνυμη εταιρεία που έχει την κυριότητά τους ή από το υπουργείο που εποπτεύει την ανώνυμη εταιρεία.

Αυτά ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας των γεγονότων. Πάμε τώρα, όμως, και στην πραγματική είδηση:

Η Δασική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε και ζήτησε με τη σειρά της την επιστροφή αυτής της έκτασης αλλά το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα.

Δηλαδή, η νέα πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απλώς ελήφθη μπας και νιώσει καμιά πίεση το Υπουργείο Οικονομικών, μπας και λυγίσει η ΕΤΑΔ ΑΕ και δώσει πίσω τα στρέμματα. Γιατί αλλιώς είμαστε εκεί που ξεκινήσαμε, και λίγο πιο πίσω…

π.

1 Comments Text