Image

Για μια εγκυκλοπαίδεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής

Το 1982 εκδόθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης η “Εγκυκλοπαίδεια της αρχαίας ελληνικής μουσικής” του Σόλωνα Μιχαηλίδη, 364 σελίδες.

Το περιοδικό “Διαβάζω” παρουσίασε αυτό το βιβλίο με σημείωμα της Ε(λένης) Κ(οροντζή) (βλ. τεύχος 57, Νοέμβριος 1982) στο οποίο μεταξύ άλλων περιέχονται και τα ακόλουθα:

“Ακούραστος, ύστερα από τόσα χρόνια δράσης και προσφοράς στο χώρο της μουσικής, ο Σόλων Μιχαηλίδης μάς δίνει τώρα ένα άλλο αξιόλογο έργο…

… συγκεντρώνει σ’ έναν τόμο στοιχεία και πληροφορίες πάνω στην αρχαία ελληνική μουσική, όρους μουσικούς, ονόματα συνθετών και εκτελεστών, όργανα, χορούς, συγγραφείς και θεωρητικούς της μουσικής.

Ένας αχανής χώρος έρευνας συστηματοποιείται, ενώ πηγές και πληροφορίες κωδικοποιούνται. …

Το έργο βασίζεται κυρίως στις πληροφορίες που έχουμε από αρχαίους συγγραφείς, που βέβαια σώζονται αποσπασματικά και αφήνουν πολλά κενά, αλλά έχει γίνει τόσο ευσυνείδητη και φυσικά κοπιαστική εργασία να ερευνηθεί κάθε απόσπασμα με κάποια άμεση ή έμμεση σχέση με τη μουσική, που το αποτέλεσμα ικανοποιεί ακόμα και ειδικούς απαιτητικούς αναγνώστες…

Μια τέτοια εγκυκλοπαίδεια έλειπε από τον διεθνή χώρο. Η δουλειά του Σόλωνα Μιχαηλίδη έγινε με σκοπό να εξυπηρετηθεί ειδικό κοινό, αλλά νομίζω πως όποιος την ανοίξεις θα βρει ενδιαφέρον σε πολλά από τα λήμματά της. Εκείνο πάντως που είναι σίγουρο είναι ότι το έργο καλύπτει το τεράστιο κενό που υπήρχε σ’ αυτό το χώρο”.

Κώστας Π. Παντελόγλου