Image

Σχετικά με μια μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

2
λεπτά ανάγνωσης

ita_trietis_stratigiki-1Σε εφαρμογή συμφωνηθέντων με την Τρόικα για “μεταρρυθμίσεις” στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ετοιμάζονται αλλαγές και στον “Καλλικράτη”.

Ενόψει αυτού παρουσιάστηκε μια μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων στον Βόλο στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2016.

Στους συντάκτες της μελέτης καμπόσοι, που εύκολα από το Υπουργείο Εσωτερικών μεταπηδούν στην ΕΕΤΑΑ, την Κεντρική Ένωση των Δήμων ή το ΙΤΑ και τούμπαλιν, δεκαετίες τώρα, ταλαιπωρώντας τον καταφρονεμένο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις στενωπούς της “εοκικής πρακτικής”, του “Καποδίστρια”, του “Καλλικράτη” και τελευταία της “γερμανικής τεχνογνωσίας”.

Δεν νομίζω πως αξίζει να ασχοληθώ με το πόνημά τους, που δεν περιέχει στις 132 σελίδες του ούτε ίχνος από την ιστορική διαδρομή της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την σύγχρονη εποχή, τα επιτεύγματά της.

Σε δύο σημεία θα ήθελα να σταθώ:

Πρώτο ότι απαγορεύουν τη μερική ή ολική αναδημοσίευση της μελέτης τους καθώς και την αναπαραγωγή της χωρίς την άδειά τους (!), σφραγίζοντας με το ΙΤΑ και κάθε σελίδα της, μπας και αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία των “βαθυστόχαστων” σκέψεών τους. Τι ναρκισσισμός Θεέ μου!

Και δεύτερο ότι η βιβλιογραφία τους, ελάχιστη άλλωστε, δεν περιλαμβάνει ούτε μια μελέτη Έλληνα του 19ου, του 20ου και του 21ου αιώνα, ούτε ένα κείμενο συλλογικό ή με προσωπική υπογραφή απ’ όσα έχουν δημοσιευθεί στο επίσημο όργανο της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, την “Επιθεώρηση της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως” δηλαδή, στη μακρά από το 1922 διαδρομή της.