Image

Κοινωνικοοικονομική θεώρηση της προκυμαίας της Σμύρνης

smyrniΌσα ακολουθούν απόσπασμα είναι από κείμενο της ιστορικού Αιμιλίας Θεμοπούλου, που περιλαμβάνεται στο “Ε-Ιστορικά”, τεύχος 148, 29 Αυγούστου 2002, σελ. 14-21, τεύχος το οποίο είναι αφιερωμένο στη Σμύρνη πριν την Καταστροφή.

Η οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη της Σμύρνης οδήγησε σε αναδιοργάνωση του αστικού χώρου της πόλης, επομένως και εκείνου περί την προκυμαία – αλλά ας διαβάσουμε τι σημειώνει σχετικά η συγγραφέας:

“Η προκυμαία, μετά τη διαπλάτυνση και την κατασκευή του λιμανιού, αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Σμύρνης. Οι Ευρωπαίοι και οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί, όπως των Ελλήνων, Εβραίων και Αρμενίων, εγκαταλείπουν τον Φραγκομαχαλά και εγκαθίστανται στην περιοχή της προκυμαίας, που μεταβάλλεται πλέον σε χώρο διαμονής της αστικής τάξης. Η περιοχή λειτουργεί πλέον ως ενιαίος αστικός χώρος όπου συγκεντρώνονται ξενοδοχεία, εστατόρια, τράπεζες, λέσχες, γραφεία ασφαλιστικών και ναυτιλιακών εταιρειών, θέατρα, κινηματογράφοι και κοσμικά κέντρα. Η προκυμαία αποτελεί ένδειξη του κοσμοπολίτικου χαρακτήρα της πόλης και καταδεικνύει τη διάδοση του δυτικού τρόπου ζωής και συνηθειών μεταξύ των κατοίκων κυρίως της αστικής τάξης”