Image

Μ’ αφορμή κάτι που ανέφερε ο Δήμαρχος στην ομιλία του στο γιορτασμό της Μικρασιατικής μνήμης (14.9.2016)

2
λεπτά ανάγνωσης
Προσφυγικό οίκημα στο συνοικισμό του Κερατσινίου
Προσφυγικό οίκημα στο συνοικισμό του Κερατσινίου

Ξεκινώντας την ομιλία του αυτή αναφέρθηκε ο Δήμαρχος στο πρόθεμα “Νέα”, που προτάσσεται στην ονομασία και καλά των οικισμών των Μικρασιατών προσφύγων, αναφέροντας 6 απ’ αυτούς, ενδεικτικά υποθέτω (Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Νέα Σμύρνη, Νέα Μουδανιά, Νέα Αλικαρνασσός).

Με αφορμή αυτή την αναφορά θα ήθελα να σημειώσω:

  1. Μικρασιατοπροσφυγικοί πληθυσμοί κατοικούν και σε οικισμούς που το πρόθεμα “Νέα” δεν υπάρχει στην ονομασία τους, π.χ. Καισαριανή, Βύρωνας, Υμηττός, Κερατσίνι, Νίκαια…
  2. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία είναι να τονιστεί πως οι οικισμοί των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα είναι 2.500 σε ένα σύνολο 11.000 οικισμών και ότι επομένως οι οικισμοί των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα είναι ουσιώδες στοιχείο της πολεοδομικής της πραγματικότητας, και σε ορισμένες περιπτώσεις πρωταρχικό· και ότι η ανάπλασή τους και όχι η “πολυκατοικιοποίησή” τους μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση των ελληνικών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά επιτεύγματα και παλαιότερων εποχών.
  3. Ο “Καποδίστριας” καταρχήν και ο “Καλλικράτης” εν συνεχεία παραμέρισαν από το διοικητικό, και όχι μόνο, προσκήνιο, ονομασίες οικισμών Μικρασιατών προσφύγων, που και μόνο η ύπαρξή τους και η χρήση τους συντηρούσε τη Μικρασιατική μνήμη.
  4. Τη Μικρασιατική μνήμη συντηρεί και η ονοματοθεσία οδών των οικισμών των Μικρασιατών προσφύγων. Γι’ αυτό και δεν πρέπει σ’ αυτούς τους οικισμούς να αλλάζουν τα ονόματα των οδών προκειμένου να τιμηθούν πρόσωπα ή γεγονότα. Αυτά πρέπει να τιμώνται, όταν πρέπει, με ένα διαφορετικό τρόπο.

Κώστας Π. Παντελόγλου