Image

Ζαχαριαδικές εκτιμήσεις επί κρισίμων .2

2
λεπτά ανάγνωσης
Ο Νίκος Ζαχαριάδης και η Ρούλα Κουκούλου με τον γιο τους Σήφη Ζαχαριάδη, 1953
Ο Νίκος Ζαχαριάδης και η Ρούλα Κουκούλου με τον γιο τους Σήφη Ζαχαριάδη, 1953

Σε μνημόνιο του Νίκου Ζαχαριάδη προς την ηγεσία του ΚΚΣΕ της 13ης Μαΐου 1947, που αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

“Ανεξάρτητα από το ότι το ΕΑΜ πρακτικά στηρίζεται, σε πρώτη γραμμή στο ΚΚ-Ελλάδας και στο Αγροτικό Κόμμα (αυτά τα δύο κόμματα πολιτικά και οργανωτικά έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους), και ακόμα ανεξάρτητα από το ότι τα τρία άλλα κόμματα του ΕΑΜ και το κόμμα των Αριστερών Φιλελευθέρων που συνεργάζονται στενά (μικρές άμαζες ενώσεις από μικροαστούς διανοούμενους και πολιτικούς παράγοντες), παρ’ όλα αυτά το ΕΑΜ έχει ένα μοναδικό πολιτικό και ιδεολογικό κύρος στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό, όπου έχει δεσμούς με όλες τις προοδευτικές λαϊκές οργανώσεις”.

Προσθέτω πως το μνημόνιο αυτό έχει περιληφθεί στο βιβλίο του Φίλιππου Ηλιού “Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος – Η εμπλοκή του ΚΚΕ”, Θεμέλιο ΑΣΚΙ, Αθήνα 2004 και ακόμη στη σχετική σειρά δημοσιευμάτων του ιδίου στην εφημερίδα “Η Αυγή” Δεκέμβριος 1979-Ιανουάριος 1980. Έχει περιληφθεί και στο βιβλίο “Η τρίχρονη εποποιΐα του ΔΣΕ 1946-1949”, Ριζοσπάστης-Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 1998. Περιλαμβάνεται και στο βιβλίο “Νίκος Ζαχαριάδης, υπέρ βωμών και εστιών. Άπαντα τα δημοσιευμένα 1946-1947”, Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2013.

Κώστας Π. Παντελόγλου