Image

Για τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ

Ηλίας Ηλιού
Ηλίας Ηλιού

Ένας ολόκληρος κόσμος μπήκε σε κίνηση από την πρώτη στιγμή, παρ’ όσα είχαν συμβεί τα χρόνια του εμφυλίου, προκειμένου να νομιμοποιηθεί το ΚΚΕ, που είχε τεθεί εκτός νόμου με τον Α.Ν. 509 του 1947.

Επί δεκαετίες πάλευε ο κόσμος αυτός για την επίτευξη αυτού του σκοπού, μάλιστα χωρίς να είναι στέλεχος, μέλος ή οπαδός του ΚΚΕ σε κάθε περίπτωση – απλά διότι είχε δημοκρατική την συνείδηση.

Δεν είναι του παρόντος η αναλυτική αναφορά στις προσπάθειες για την νομιμοποίηση του ΚΚΕ απ’ τα 1947 έως το 1974, που επιτεύχθηκε τελικά αυτό με τη βοήθεια όλων μας – τούτο μας το χρωστά τελικά το ΚΚΕ· τουλάχιστον ένα ογκώδη τόμο με σχετικό υλικό θα μπορούσε να έχει συντάξει και κυκλοφορήσει τις δεκαετίες που έχουν περάσει από τη νομιμοποίησή του και δεν το έχει πράξει!

Κρίμα! Θα ήθελα όμως σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” να σημειώσω ότι μια έκδοση σε σχήμα 8ο, σελίδες 56, με τίτλο “Ελευθέρα λειτουργία και δράσις των κομμάτων και νομιμοποίησις του ΚΚΕ” κυκλοφόρησε στην Αθήνα το 1966, έκδοση της ομωνύμου με τον τίτλο Επιτροπής. Η έκδοση αυτή περιέχει την Διακήρυξη της Σύσκεψης που έγινε στο θέατρο Αμιράλ στις 29 Νοεμβρίου 1965 και τις ομιλίες των δημοκρατικών παραγόντων: Δημήτρη Στρατή, Ηλία Ηλιού, Κομνηνού Πυρομάγλου, Περικλή Αργυρόπουλου, Μιχαήλ Κύρκου και Στρατή Σωμερίτη – παραγόντων με σημαντική συμβολή στην επισήμανση και αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων της πατρίδας μας.

Κώστας Π. Παντελόγλου