Image

Για την έννοια της Αυτοδιοικήσεως

Η κεντρική πλατεία της Λάρισας το 1960. Φωτογραφία του Τάκη Τλούπα
Η κεντρική πλατεία της Λάρισας το 1960. Φωτογραφία του Τάκη Τλούπα

Όσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” είναι ορισμένα από αυτά που διατύπωσε ενώπιον της Δ’ Γενικής Συνελεύσεως της Κεντρικής Ενώσεως των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος, η οποία είχε λάβει χώρα από τις 20 έως και τις 23 Ιουνίου 1965 στο Δημαρχείο των Αθηνών, ο καλώς γνωρίζων τα σχετικά Δήμαρχος Λαρίσης Αλέξανδρος Χονδρονάσιος:

“… Η έννοια της Αυτοδιοικήσεως δεν θα αποκτήση ουσιαστικόν περιεχόμενον όσο η Αυτοδιοίκησις παραμένει μία κατασκευή χωρικής διοικήσεως χωρίς ανάπτυξι του στοιχείου της οικονομικής διοικήσεως των τοπικών υποθέσεων, τουλάχιστον εκείνων των τομέων οι οποίοι έχουν τον χαρακτήρα κοινής ωφελείας και κοινού ενδιαφέροντος. Αξιώνοντας κύριοι σύνεδροι – είχε υπογραμμίσει ο Αλέξανδρος Χονδρονάσιος – μία μεγαλύτερη εξουσία στον έλεγχο και στην διαχείρισι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας, συντείνουμε στην ανοικοδόμησι μίας πραγματικής Δημοκρατίας και εισάγουμε την λαϊκήν θέλησιν στην διαχείρισι του δημοσίου βίου μας” (βλ. αναλυτικότερα “Δημοτικά Ζητήματα”, Εκδόσεις Παντελόγλου, Φυλλάδιο 20, 10 Απριλίου 1981, σελ. 6-7).

Προσθέτω πως ο Αλέξανδρος Χονδρονάσιος είχε διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και βουλευτής της, ενώ είχε λαμπρό ΕΑΜικό παρελθόν, μάλιστα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης.