Image

Πού ήταν ο αρθρογράφος τότε;

2
λεπτά ανάγνωσης

fila-scetchΚάτω από δημοσίευσή μου στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” της 26ης Απριλίου 2016 κάποιος, μεταξύ άλλων, έχει σημειώσει και τα παρακάτω, την ίδια μέρα στις 9.29 το βράδυ: “Πού ήταν ο αρθρογράφος τότε να υποστηρίξει τον προσφυγικό συνοικισμό όντας και του επαγγέλματος; Πού ήταν όταν γέμιζε ο προσφυγικός συνοικισμός πολυκατοικίες και τσιμέντα;”

Δε γνωρίζω ποιος έγραψε τα παραπάνω, όμως πολλά δε γνωρίζει σε ό,τι με αφορά. Δε γνωρίζει τη γνώμη που διατύπωσα για τον προσφυγικό συνοικισμό στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο οίκοθεν, αλλά και όταν μου ζητήθηκε, όταν ήμουν ακόμη νεαρός σπουδαστής της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, ενόσω ακόμη ζούσε ο Δήμαρχός μας Νικόλαος Τρυπιάς. Δε γνωρίζει ότι το κύριο επιστημονικό μου ενδιαφέρον ήταν η ανάπλαση των προσφυγικών συνοικισμών κατ’ αντίθεση με την πολυκατοικιοποίησή τους, όπως προκύπτει από σειρά όλη εισηγήσεων και δημοσιευμάτων μου σχετικών. Δε γνωρίζει την αντίθεσή μου για το κλειστό του Ιωνικού, τις πολυκατοικίες της ΔΕΠΟΣ, το κτίσμα του Πνευματικού Κέντρου και της προσθήκης ορόφου σ’ αυτό, το Δημαρχείο (Δεκελείας 97), το ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 152), το πολυόροφο κτίριο στον αριθμό 87-89 της Δεκελείας, το κτίριο της Εμπορικής Τράπεζας στην πλατεία Πατριάρχου, τις πολυκατοικίες όχι μόνο επί της Δεκελείας αλλά και της Πίνδου, κλπ.

Ο σεβασμός μου στο έργο του Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, που μας φιλοδώρησαν σοφοί μελετήσαντες και κατασκευάσαντες αυτόν, συνετέλεσε ώστε να μη θελήσω ούτε πέτρα να γκρεμίσω απ’ αυτόν, πολύ περισσότερο να σπείρω και εγώ κάθε λογής κτίσματα στο Συνοικισμό ή πέριξ αυτού, υπερασπιζόμενος μέχρι των ημερών μας το χαρακτήρα του, την αισθητική του, τη μορφή του, το χρώμα του – διότι χτίστηκε κατά το πρότυπο της Ελληνικής κατοικίας που άνθησε προ αιώνων πολλών στη Μικρά Ασία, προσαρμοσθείσα στις νεότερες ανάγκες στη Σμύρνη κυρίως και υιοθετήθηκε κατόπιν απ’ το νεότερο Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εφαρμοσθείσα καταρχήν στην Αγγλία.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text
  • Επομένως πάει περίπατο το επιχείρημα οτι τα κτίσματα στον προσφυγικό οικισμό έχουν ύψος έως 11,50μ. Στην πραγματικότητα η τσιμεντοποίηση και η κατασκευή πολυκατοικιών εντός του προσφυγικού οικισμού έχει υπερκεράσει κατά πολύ τα παραδοσιακά προσφυγικά σπίτια με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον μειοψηφία. Αρα με τι συγκρίνουμε το ύψος του γηπέδου; Απο ποιά ακίνητα θα κόψει τη θέα; Της 5όροφης οικοδομής στην Καππαδοκίας; Οι πραγματικοί καταστροφείς του προσφυγικού οικισμού είναι άλλοι. Αναζητήστε τους στα ενδότερα των δημοτικών αρχών. Να σας πληροφορήσω δε, αν δεν το γνωρίσετε ήδη οτι πρόσφατα η Δημοτική αρχή υπέβαλε στο Νόμο περι αυθαιρέτων τόσο το Δημαρχείο όσο και το πνευματικό κέντρο, στην ουσία νομιμοποιώντας την καταστροφή του οικισμού. Να θυμίσω επίσης οτι τόσο το άλσος όσο και ο προσφυγικός οικισμός βρίθουν απο αυθαίρετα (σινεμα, εκκλησία, γήπεδο τένις, χώρος παρκινγκ αποριματοφόρων, στρούγκα κ.α.) τα οποία έχουν κριθεί τελεσίδικα καταδαφιστέα. Να εξυγιανθεί η πόλη λοιπόν πρώτα απο αυτά αφού τόσο αναζητάτε τη νομιμότητα.