Image

Δυο λόγια για τον πρόεδρο της ΕΔΑ Γιάννη Πασαλίδη

pasalidisΤον καιρό της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στις 14 Μαρτίου 1968, πέθανε ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης. Έχει τη σημασία του το γεγονός της αξιολόγησής του από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, που περιέχεται σε ανακοίνωσή του της 16ης Μαρτίου 1968, δημοσιευμένη στο περιοδικό του “Νέος Κόσμος” (τεύχος 3, Μάρτης 1968, σελ. 65), αλλά και στα “Επίσημα Κείμενά” του (τόμος δέκατος, 1967-1974, Σύγχρονη Εποχή, Αθήνα 2009, σελ. 141-142), μάλιστα συγκρινόμενη με τις αναθεωρήσεις της ιστορίας του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, που πραγματοποιεί στα χρόνια μας η Μαΐλεια πλευρά…

Όσα παρακάτω καταχωρώ είναι μέρος της ανακοίνωσης της 16ης Μαρτίου 1968 – ας διαβαστούν με προσοχή:

“Παλαίμαχος σοσιαλιστής αγωνιστής της κοινωνικής προόδου, αντίπαλος της τεταρτοαυγουστιανής δικτατορίας και της μοναρχίας, ο Γιάννης Πασαλίδης συνεργάστηκε μια κρίσιμη στιγμή με το ΕΑΜ και υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ΕΔΑ, που αποτέλεσε πολύτιμη κατάκτηση για το προοδευτικό δημοκρατικό κίνημα. Με το δημοκρατικό σθένος και τη συνέπειά του, με το κύρος της προσωπικότητάς του σαν προέδρου της ΕΔΑ, μαζί με πολυάριθμους σοσιαλιστές αγροτικούς και άλλους συνεπείς δημοκράτες, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη δημοκρατική υπόθεση του λαού μας. Στάθηκε μαζί με τους άλλους αριστερούς δημοκράτες στενός σύμμαχος του ΚΚΕ σ’ όλο του τον μεταπολεμικό σκληρό αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας, τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού και τις κοινωνικές διεκδικήσεις των εργαζομένων, στον αγώνα για την εθνική δημοκρατική αλλαγή στον τόπο μας. Από το βήμα της Βουλής, σε κάθε συγκέντρωση των εργαζομένων και των δημοκρατών, από τις στήλες του αριστερού Τύπου, σ’ όλη την ακάματη δημοκρατική δράση υψώθηκε κατήγορος των ξενικών επεμβάσεων, της πρόσδεσης της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, πολέμιος του αντικομμουνισμού, που αποτέλεσε το προπέτασμα για τον στραγγαλισμό της δημοκρατίας, υπέρμαχος της ειρήνης, πιστός φίλος της Σοβιετικής Ένωσης κι όλου του σοσιαλιστικού κόσμου, των δυνάμεων της κοινωνικής προόδου σ’ όλο τον κόσμο. Ήταν φλογερός κήρυκας κι ακάματος εργάτης της ένωσης όλων των δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων στον αγώνα για την δημοκρατία και ανεξαρτησία της χώρας.

Το αγωνιστικό παράδειγμα, η δημοκρατική συνέπεια του γηραιού προέδρου της ΕΔΑ, καθώς και η ακαμψία του μπροστά στους τυράννους, εμπνέουν τον λαό μας στον αγώνα του κατά της φασιστικής τυραννίας, για την δημοκρατική ανάπλαση της χώρας, ιδανικά στα οποία ο Γιάννης Πασαλίδης ανάλωσε τη ζωή του”.

Κώστας Π. Παντελόγλου