Image

Μια αναφορά στους Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες που δραστηριοποιήθηκαν στη Σμύρνη

enosis-smyrnaionΑπό τις 29 Νοεμβρίου μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 1996 πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα Συνέδριο Μικρασιατικής Λαογραφίας, που οργανώθηκε από την Ένωση Σμυρναίων.

Τα Πρακτικά του Συνεδρίου αυτού περιέχονται στον 20ο τόμο των “Μικρασιατικών Χρονικών”, του περιοδικού συγγράμματος που εκδίδεται από το Τμήμα Μικρασιατικών Μελετών της Ενώσεως Σμυρναίων. Ο τόμος αυτός κυκλοφόρησε το 1998 και παρουσιάστηκε στη “Μικρασιατική Ηχώ”, τη διμηνιαία έκδοση της Ενώσεως Σμυρναίων (Ιούλιος Αύγουστος 1999, σελ. 6, 10, 11 και 12) από την Αικατερίνη Καμηλάκη.

Ο όλος τόμος αποτελέιται από 451 σελίδες και περιλαμβάνει και την ανακοίνωση του Αλέκου Φλωράκη με τίτλο “Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες στη Σμύρνη”, η οποία εκτείνεται στις σελίδες 261-310, για την οποία η Αικατερίνη Καμηλάκη έχει σημειώσει στην παρουσίασή της τα ακόλουθα:

“… για τους Τηνιακούς μαρμαρογλύπτες που δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Σμύρνης αναφέρθηκε με εκτενή ανακοίνωσή του ο Αλέκος Φλωράκης. Η ανακοίνωση στηρίζεται σε πλούσιο αρχειακό, φωτογραφικό και τεκμηριωτικό υλικό. Παρατίθενται πίνακες με ονόματα μαρμαρογλυπτών, γλυπτών, οικοδόμων, εμπειρικών αρχιτεκτόνων και άλλων τεχνιτών. Εργαστήρια που λειτούργησαν στη Σμύρνη ως οργανωμένες επιχειρήσεις αλλά και μεμονωμένοι τεχνίτες δημιουργούν επώνυμα έργα”.

Κώστας Π. Παντελόγλου