Image

Και πάλι περί κριτικής ο λόγος

theotokasΚι άλλη φορά έχω καταχωρήσει στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” ορισμένα περί κριτικής· είπα να καταχωρήσω και σήμερα μερικά. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από ένα ευρύτερο κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά:

“Η κριτική είναι κι αυτή μια γνήσια λογοτεχνική δημιουργία όταν ο συγγραφέας που την ασκεί είναι προικισμένος με δημιουργικές ιδιότητες: προσωπικότητα, λογοτεχνικό ύφος, φαντασία, διαίσθηση, ευαισθησία, πλούσια ψυχική ζωή, ικανότητα να μεταδίδει στον αναγνώστη του μια πνευματική κι αισθητική χαρά. Δεν έχει σημασία αν ο συγγραφέας αυτός εκφράζεται με σύντομα ή με πολυσέλιδα γραφτά. Η ποιότητα μάς ενδιαφέρει κι όχι ο όγκος. Κι η κριτική, εξ άλλου, που της λείπουν οι δημιουργικές ιδιότητες, δεν πρόκειται ποτέ να γελάσει κανέναν, εξόν από τους αφελείς και τους ημιμαθείς, είτε σαν αρθρογραφία παρουσιάζεται, είτε σαν ογκώδες σύγγραμμα. Ανούσια, άτονη, βαρετή ή αγυρτική ή σχολαστική δεν θα είναι ποτέ, στην πνευματική μας ζωή άλλο τίποτα παρά ένα νεκρό βάρος”.

Προσθέτω τώρα, πως το κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά, από το οποίο απέσπασα τα παραπάνω είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα “Καθημερινά Νέα” στις 18 Νοεμβρίου 1945 και έχει περιληφθεί στο βιβλίο του “Πολιτικά Κείμενα”, Εκδοτική Εταιρεία “Ίκαρος”, Αθήνα 1976, σελ. 193-195.

Κώστας Π. Παντελόγλου