Image

“Αεκοφροσύνη” αντί κοινωνικοπολιτική υπευθυνότητα χαρακτηρίζει τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Σπύρο Τζόκα

2015.12.28 Φιλικός Αγώνας Εθνική Αστέγων - ΑΕΚ στο ΟΑΚΑΣτη θέση που βρίσκεται αντί να αντιμετωπίζει τα πολλά και δύσκολα προβλήματα του πληθυσμού της περιοχής ευθύνης του νομίζει προτιμότερο να δείχνει την “αεκοφροσύνη” του στα επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ – δε φτάνει που ψήφισε τα 20 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για την “Αγιά Σοφιά” του Μελισσανίδη στη Νέα Φιλαδέλφεια, προχωρά τώρα και στον εξωραϊσμό προσώπων πραγμάτων και διαδρομών με επιλεκτικές, αλλά και παραμορφωτικές αναφορές και ταυτίσεις ώστε να συντελέσει και αυτός στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος προς επίτευξη των επιδιώξεων των επιχειρηματικών συμφερόντων με το μανδύα της ΑΕΚ.

Κάπου σημειώνει πως απασχολείται ερασιτεχνικά με την ιστορία της ΑΕΚ – θα του έλεγα πως αγνοεί ακόμα πολλά, δεν θα ήθελα εδώ να αναφερθώ, από σεβασμό στους ιδρυτές της ΑΕΚ. Οφείλει όμως αυτός να πάψει τους ερασιτεχνισμούς και να μάθει ολόκληρη την ιστορία της ΑΕΚ, μα και της Μικρασιατοπροσφυγούπολης της Νέας Φιλαδέλφειας, πολύ περισσότερο που ασχολείται επιστημονικά και βιωματικά όπως λέει με τη Μικρασιατική προσφυγιά.

Να αντιληφθεί την ΑΕΚ ως μέρος του όλου που είναι η Νέα Φιλαδέλφεια – η Νέα Φιλαδέλφεια φιλοξενούσε την ΑΕΚ ως το 2003 που η διοίκησή της γκρέμισε το στάδιό της ως μη όφειλε. Την φιλοξενούσε δε, παρά το γεγονός της “ιμπεριαλιστικής” συμπεριφοράς της έναντι της πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας, από τη δικτατορία των συνταγματαρχών και μετά.

Από το 2003 και μετά, η πόλη μας ανέχτηκε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να μην εκπληρώνει η ΑΕΚ το σκοπό για τον οποίο της είχε παραχωρηθεί ο χώρος του σταδίου της, δηλαδή η άθληση των παιδιών των προσφύγων – αντί να ζητήσει την επαναφορά του χώρου αυτού στο Δημόσιο και την αξιοποίησή του για κοινωνικούς σκοπούς, προφανώς από σεβασμό προς την παλαιότερη ιστορία της ΑΕΚ.

Όμως τώρα πια η Νέα Φιλαδέλφεια βρίσκεται μπροστά σε επιχειρηματικά συμφέροντα με το μανδύα της ΑΕΚ, επιχειρηματικά συμφέροντα με πολιτική στήριξη, και είναι υποχρεωμένη να αμυνθεί – και αυτό κάνει· οι κάτοικοι, ο Δήμος αμύνονται και έχουν στο πλευρό τους φορείς αυθεντικής επιστήμης, αλλά και νηφάλιους οπαδούς.

Δεν έχουν την Περιφέρεια, την Κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, δεν πειράζει – θα μάθουν όλοι αυτοί, μαζί και ο Σπύρος Τζόκας, τι εστί Νέα Φιλαδέλφεια, ποια η δική της κοινωνικοπολιτική προσφορά επί δεκαετίες ολόκληρες από το 1927 που πρωτοκατοικήθηκε.

Το έχω γράψει, αλλά το ξαναγράφω άλλη μια φορά: η Νέα Φιλαδέλφεια είναι η Λυδία λίθος που πάνω της δοκιμάζονται όλες οι δυνάμεις σ’ οποιονδήποτε τομέα της Δημόσιας Ζωής κι αν δραστηριοποιούνται…

Και κάτι ακόμα: τόμοι ολόκληροι μπορούν να γραφτούν για πρόσωπα και συλλογικότητες της Νέας Φιλαδέλφειας και την κοινωνικοπολιτική προσφορά τους επί δεκαετίες, πριν ακόμα την κατοίκησή τους στην πόλη μας και ύστερα απ’ αυτήν. Δεν μας εντυπωσιάζουν περιστασιακές συμπεριφορές σκοπιμότητας οπαδών· εμείς αυτό που βιώσαμε και βιώνουμε είναι η χλεύη, η ύβρις, η απειλή, ο τραμπουκισμός, γιατί θέλουμε να υπερασπίσουμε την πόλη μας και τον πνεύμονά της, το Δάσος μας!

Κώστας Π. Παντελόγλου