Image

Το 6ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας: “Η κοινωνική μέριμνα στις Ελληνικές Κοινότητες της Μικρασίας κατά τους νεότερους χρόνους”

4
λεπτά ανάγνωσης

6symposioΈχω ήδη σημειώσει στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας ποια τα Συμπόσια του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Νέας Ιωνίας – σήμερα θα ήθελα να καταχωρήσω ποιες οι εισηγήσεις στο 6ο Συμπόσιό του, που είχε το θέμα του τίτλου και πραγματοποιήθηκε 22-24 Νοεμβρίου 2013.

Πρώτη στη σειρά ήταν η ομιλία του Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα “Η Κοινωνική Πρόνοια στον Πόντο” (σελ. 31-47). Την ομιλία αυτή συνοδεύουν 80 υποσημειώσεις.

Ακολούθησε η εισήγηση του δρα Λαζ. Βλαδίμηρου με θέμα “Νοσοκομειακή περίθαλψη και σχολική υγιεινή στη Σμύρνη” (σελ. 51-57), με 16 υποσημειώσεις.

Η επόμενη εισήγηση ήταν της Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθυμίας Κάννερ, με τίτλο “Φιλανθρωπική δραστηριότητα στις Ελληνορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης κατά την ύστερη οθωμανική περίοδο· γενικά χαρακτηριστικά και στόχοι” (σελ. 59-63), με 2 υποσημειώσεις και μια φωτογραφία.

Η εισήγηση του δρα Αριστείδη Διαμαντή ήταν εκείνη που ακολούθησε· θέμα της “Συνθήκες υγιεινής και η συμμετοχή των υγειονομικών κατά τη χρονική περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919-1922” (σελ. 65-72), με μια σημείωση και 7 φωτογραφίες.

Στις σελ. 75-84 εκτείνεται η εισήγηση της συγγραφέως Μαρίας Βεϊνόγλου με θέμα “Οι “αδύναμοι” της Κοινότητας Νέβσεχιρ 19ος, 20ος αιώνας”, με 24 σημειώσεις και ένα φωτοΑπολυτήριο με άριστα των Εκπαιδευτηρίων Ορθοδόξου Κοινότητος Νέβσεχιρ.

Η επόμενη εισήγηση (σελ. 85-91) ήταν της ιστορικού Ειρήνης Σαρίογλου με τίτλο “Η φιλεκπαιδευτική και φιλανθρωπική δράση του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως”, με 2 υποσημειώσεις, 2 φωτογραφίες, ένα φωτοΑπολυτήριο του Ζαππείου Εθνικού Παρθεναγωγείου (Γυμνασίου) με λίαν καλώς, το φωτοΕξώφυλλο του περιοδικού συγγράμματος του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου (Έτος Α’, Τόμος Α’, εν Κωνσταντινουπόλει 1863) και φωτοΕξώφυλλο του Αναλυτικού Προγράμματος των Σχολών της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως (Εν Κωνσταντινουπόλει 1912).

Η εισήγηση της ιστορικού (της ελληνικής ιατρικής και φαρμακευτικής) Φωτεινής Καραμαλούδη ακολούθησε· θέμα της “Τα φαρμακεία της Σμύρνης και ο ρόλος τους στη δημόσια υγεία” (σελ. 95-108), με 27 υποσημειώσεις, 11 φωτογραφίες και φωτοδιαφημίσεις φαρμακευτικών δραστηριοτήτων.

Στις σελ. 109-124 εκτείνεται η εισήγηση του δρος Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα “Κοινωνική μέριμνα και Γενοκτονία των Ελλήνων. Ορφανά και ορφανοτροφεία στον Πόντο”, με 31 υποσημειώσεις και 7 φωτογραφίες.

Η επόμενη εισήγηση ήταν του Λέκτορα Σπυρίδωνα Πλουμίδη με θέμα “Η φιλανθρωπία ως ευεργεσία προς το έθνος και το λαό: Φιλανθρωπικές και φιλεκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ελλήνων Ορθοδόξων Κατοίκων της Μικράς Ασίας (γ’ τέταρτο 19ου αιώνα-1910)” (σελ. 127-136), με 33 υποσημειώσεις.

Ακολούθησε η εισήγηση του συγγραφέα Κωνσταντίνου Νίγδελη με θέμα “Κοινωνική πολιτική στην Καππαδοκία. Μία πρώτη ιστορική προσέγγιση με βάση τους Κοινοτικούς καταστατικούς χάρτες” (σελ. 137-160), με 59 υποσημειώσεις, 6 φωτογραφίες, 2 φωτοκαταλόγους και μια φωτοβεβαίωση του Καππαδοκικού Ορφανοτροφείου Αρρένων και Θηλέων εν τη Επαρχία Καισαρείας του μηνός Ιανουαρίου 1902.

Η εισήγηση της ομότιμης Καθηγήτριας Νίκης Καλτσόγια-Τουρναβίτη ακολούθησε· θέμα της “Η κοινωνική δράση των πολιτιστικών συλλόγων στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 19ο αιώνα και η συμβολή τους στη γυναικεία χειραφέτηση” (σελ. 163-186), με 63 υποσημειώσεις.

Η εισήγηση, τέλος, του Λέκτορα Θεοδόση Πυλαρινού με θέμα “Κανονισμοί φιλανθρωπικού περιεχομένου και κοινωνικής μέριμνας για το Ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης και άλλων περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας” (σελ. 187-210), με 73 υποσημειώσεις και 20 φωτοΕξώφυλλα Κανονισμών και Απολογισμών.

Στο 6ο Συμπόσιο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας κατατέθηκε από το Σύλλογο “Η Νέα Σινασός” η εισήγηση με θέμα “Η Κοινωνική Μέριμνα στη Σινασό Καππαδοκίας” (σελ. 211-219), με βιβλιογραφία 9 τίτλων, 3 φωτογραφίες και ένα χάρτη της Καππαδοκίας.

Προσθέτω πως κάθε εισήγηση αυτού του Συμποσίου πρέπει θαρρώ και ξεχωριστά να με απασχολήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας – θα το προσπαθήσω…

Κώστας Π. Παντελόγλου