Image

Τρία αυτοδιοικητικά έργα του Κωνσταντίνου Καραβίδα (1890-1973)

Karavidas1Είπα σήμερα να καταγράψω τρία έργα του Κωνσταντίνου Καραβίδα που τοποθετούν σωστά την Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο του Ελληνικού βίου – και τούτο διότι η κατάσταση και στην Αυτοδιοίκηση έχει πολύ ξεφύγει…

Αυτοδιοίκηση δεν είναι, εν πολλοίς, όσα ροκανίζουν το μυαλό, το χρόνο, τις δραστηριότητες των δημοεκλεγμένων· εδώ και 30 χρόνια διοχετεύεται στις γραμμές τους η “εοκική πρακτική”, ο “Καποδίστριας” και μετά ο “Καλλικράτης”, τα τελευταία χρόνια η “γερμανική τεχνογνωσία”.

Ανάγκη πάσα το χάσμα που ο σεισμός των δυσμενών εξελίξεων δημιούργησε να γεμίσει άνθη, αυτοδιοικητικά άνθη – και τέτοια ασφαλώς είναι τα έργα του Κωνσταντίνου Καραβίδα· τρία απ’ αυτά είναι τα ακόλουθα:

1) “Δημοκρατία και Αυτοδιοίκησις εν Ελλάδι”, που είχε πρωτοδημοσιευτεί στο Αρχείο Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Δημητρίου Καλλιτσουνάκι το 1930 (βλ. τόμος Ι’, τεύχος Β’, σελ. 133-164) και κυκλοφόρησε και σε ανάτυπο.

2) Σοσιαλισμός και Κοινοτισμός (Δοκίμιο περί των γεωοικονομικών και κοινωνικών βάσεων του πολιτισμού των Ελληνικών Χωρών), τύποις το πρώτον υπό του Εκδοτικού Οίκου “Ο Κοραής”, Αθήναι 1930 και

3) “Η Τοπική Αυτοδιοίκησις και ο Επιχώριος εν Ελλάδος Οικονομικός Ρεζιοναλισμός (οικονομικαί κοινωνικαί και πολιτικαί εφαρμογαί του Κοινοτισμού επί του ουσιαστικού περεχομένου της Δημοκρατίας εν Ελλάδι)”, που είχε πρωτοδημοσιευτεί στο Αρχείον Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Δημητρίου Καλλιτσουνάκι το 1936 (βλ. Τόμος ΙΣΤ’, τεύχος Α’, σελ. 34-98) και κυκλοφόρησε και σε ανάτυπο.

Προσθέτω πως τα τρία αυτά έργα του Κωνσταντίνου Καραβίδα περιλαμβάνονται και στο βιβλίο υπό τον τίτλο Το πρόβλημα της Αυτονομίας. Σοσιαλισμός και Κοινοτισμός, Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1981.

Κώστας Π. Παντελόγλου