Image

Πόλυ Μηλιώρη: Από το “Ρομάντσο” στο “Πάνθεον” (ένα βιβλίο για τον ελληνικό περιοδικό τύπο)

Η Πόλυ Μηλιώρη μαζί με το Θόδωρο Κονταρά στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου 2015
Η Πόλυ Μηλιώρη μαζί με το Θόδωρο Κονταρά στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου 2015

Η Πόλυ Μηλιώρη, η νύφη του εκλεκτού της Μικρασιατικής Γραμματολογίας Νίκου Μηλιώρη (σύζυγος του γιου του Άγγελου), δημοσιογράφος και συγγραφέας η ίδια, συνέβαλε ουσιωδώς στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΠΠΙΕΔ τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 για τα Βουρλά της Μικράς Ασίας.

Θα ήθελα όμως σήμερα εδώ, στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας, να σημειώσω πως η Πόλυ Μηλιώρη είναι κόρη του μαχητή της τυπογραφίας και του περιοδικού τύπου από τον Τσεσμέ της Μικρασίας Νίκου Θεοφανίδη – του δημιουργού των περιοδικών Ρομάντσο, Πάνθεον, Βεντέτα κά.

Η Πόλυ Μηλιώρη έχει στο ενεργητικό της όχι μόνο το περιοδικό Πάνθεον, αλλά και το βιβλίο με τίτλο Από το “Ρομάντσο” στο “Πάνθεον”, ένα χρονικό του ελληνικού περιοδικού τύπου (Εκδόσεις Οδυσσέας, Αθήνα 1995, σελ. 278), που αναφέρεται όχι μόνο στα κατορθώματα του πατέρα της Νίκου Θεοφανίδη, αλλά και εκείνα δύο άλλων “ιερών τεράτων” των περιοδικών εκδόσεων: του Γιάννη Παπαγεωργίου του Θησαυρού και του Ευάγγελου Τερζόπουλου της Γυναίκας – και φυσικά σε σειρά όλη δημοσιογράφων που άφησαν εποχή στον περιοδικό τύπο.

Οι Φιλαδελφειώτες και οι Φιλαδελφειώτισσες χρωστάμε στην Πόλυ Μηλιώρη που έδωσε θέση στο Πάνθεον στο γράμμα του δικού μας Μηλιώρη, του Βαγγέλη (ξαδέλφου του συζύγου της Άγγελου), ο οποίος εν μέσω δικτατορίας των συνταγματαρχών, μάλιστα στην Ιωαννιδική φάση της, τα έβαλε το “θεριό” με όσους επιβουλεύονταν το Δάσος της πόλης μας, παραχωρώντας 27 στρέμματά του στην αδηφάγο βουλιμία “ποδοσφαιρικών” παραγόντων μεγαλοσωματείου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι Φιλαδελφειώτες και οι Φιλαδελφειώτισσες χρωστάμε στην Πόλυ Μηλιώρη μια ακόμα αναφορά στον πεθερό της, τον εκλεκτό της Μικρασιατικής Γραμματολογίας Νίκο Μηλιώρη, τον καιρό της δημαρχίας του Σταύρου Κόντου και πάλι τότε στο ΠΠΙΕΔ.

ΥΓ. Μου έκανε εντύπωση στην ανακοίνωση του ΠΠΙΕΔ για την εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου 2015 που αφορούσε τα Βουρλά της Μικράς Ασίας η παράλειψη και του ονόματος ακόμη του Νίκου Μηλιώρη – ας μη συνεχιστεί από το ΠΠΙΕΔ η τακτική της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία στο δικό της βιβλίο σε 225 περίπου σελίδες δε βρήκε χώρο ν’ αναφέρει επιφανείς Βουρλιώτες όπως τον Νίκο Μηλιώρη και το Δήμαρχό μας Νικόλαο Τρυπιά, τον πριν και μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημοκράτη Φιλαδελφειώτη βουλευτή Γιάννη Μογγογιάννη, την κορυφαία φυσιογνωμία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και συμπολίτη μας Σάββα Παπαγρηγοριάδη…

Κώστας Π. Παντελόγλου