Image

Ο Δήμος, η Κοινότητα και οι ανάγκες των κατοίκων

2
λεπτά ανάγνωσης
Ο Π. Μακρής εκφωνεί λόγο την Πρωτομαγιά του 1964 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Πηγή φωτογραφίας: omorfigeitonia.gr
Ο Π. Μακρής εκφωνεί λόγο την Πρωτομαγιά του 1964 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής. Πηγή φωτογραφίας: omorfigeitonia.gr

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 1978 ένα γραφτό που έφερε την υπογραφή του Παναγιώτη Μακρή, Δημάρχου Καισαριανής, είδε το φως της δημοσιότητας στον Ριζοσπάστη – θέμα του “Το Οικονομικό Πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Από το δημοσίευμα αυτό είναι όσα ακολουθούν, ένα απόσπασμά του που αναφέρεται σε ό,τι στον τίτλο σημειώνω – και τότε έκρινα και τώρα κρίνω σημαντικά τα όσα ακολουθούν και γι’ αυτό τα καταχωρώ στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας.

“Οι αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία κάνουν τον Δήμο και την Κοινότητα κέντρο ευρύτερης οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, όπου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Λαός και οι μαζικές του οργανώσεις αναζητούν τρόπους και μεθόδους για καλύτερη ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανάγκες των κατοίκων, για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής.

Είναι ακόμα βέβαιο, πως όλα τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις που δημιουργούνται σε επίπεδο Δήμου ή Κοινότητας δεν μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν ούτε από το Κράτος, ούτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά μόνο από τις κοινές προσπάθειες του Δήμου ή της Κοινότητας και του Λαού.

Έτσι επιβεβαιώνεται πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δημοκρατικός λαϊκός αυτός θεσμός, είναι αναγκαίος και ικανός να αντιμετωπίσει τα τοπικά ζητήματα και να εξυπηρετήσει [τις ανάγκες] των κατοίκων και γι’ αυτό επιβάλλεται να της εξασφαλίζονται οι απαραίτητες προϋποθέσεις να αντιμετωπίζει σωστά, να λύνει τα προβλήματα και να συμβάλλει στην πρόοδο.

Όλα τα συνέδρια των εκπροσώπων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας, όλοι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διαπιστώσει ότι η οικονομική κατάσταση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαρκώς χειροτερεύει με κίνδυνο την πλήρη εξουθένωση, τον μαρασμό και την αδυναμία τους να παίξουν τον ρόλο τους στην οικονομική, [κοινωνική] και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Βασική αιτία είναι τα ανεπαρκέστατα οικονομικά που διαθέτει το Κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Κώστας Π. Παντελόγλου