Image

Τι γίνεται με τη μελέτη ανάπλασης του Άλσους;

vasilopoulos“Αν θυμάστε, υπάρχουν 750.000 σε κωδικό του προϋπολογισμού της Περιφέρειας. Αυτά τα χρήματα δε μπορέσαμε να τα πάρουμε γιατί υπήρξε η προσφυγή μας κατά της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών. Αυτή τη στιγμή λοιπόν υπάρχει η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση. Ψηφίσαμε, αν θυμάστε, σε προηγούμενο συμβούλιο την τροποποίηση της μελέτης, τρέχουμε παράλληλα και μια διαχειριστική μελέτη, θα σταθώ λίγο αργότερα σ’ αυτό το σημείο, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να πάμε να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια”.

Τάδε έφη ο δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος στο δημοτικό συμβούλιο της 19/11 που ψήφισε τον “προϋπολογισμό” της επόμενης χρονιάς – έναν προϋπολογισμό σε εισαγωγικά διότι, όπως είπε κι ο δήμαρχος, η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει τι μπορούν και τι δε μπορούν να κάνουν οι δήμοι δεν τους επιτρέπει καν να εκτιμήσουν το ύψος των εσόδων τους για την επόμενη χρονιά κατά τη δική τους κρίση, και πάντως όχι πάνω από το ύψος του προηγούμενου οικονομικού έτους. Ο δήμαρχος περιέγραψε αυτή τη ζοφερή κατάσταση ως τεχνοκρατικό πρόβλημα που λύνεται με διαδοχικές αναμορφώσεις, ενώ βέβαια είναι βαθύτατα πολιτικό κι αφορά το περιθώριο που αφήνεται στους (ή διεκδικείται από τους) δήμους απέναντι στο κράτος και τη διεθνή επιτροπεία για να σχεδιάσουν την πολιτική τους.

Αλλά αυτό το σχόλιο δε γράφεται για να στηλιτεύσει την κρατική και υπερεθνική πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση γενικώς, αλλά για να επισημάνει άλλη μια φορά ένα πρόβλημα που καταπώς φαίνεται δεν απαντιέται κι ούτε καν επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή εδώ και πολύ καιρό:

Πρόκειται φυσικά για ζήτημα της μελέτης ανάπλασης του Άλσους, της οποίας η υλοποίηση εξαρτάται από την αποδοχή εκ μέρους του Δήμου της άποψης της Διεύθυνσης Δασών για τα όρια του Άλσους. Το ζήτημα το θέσαμε με σαφήνεια στον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας πριν λίγες βδομάδες, για να λάβουμε μια άμεση (αλλά προσωπική) απάντηση από την αρμόδια υπηρεσιακή παράγοντα του Δήμου και μια έμμεση (αλλά ανεπίσημη και αποπροσανατολιστική) απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο δήμαρχος συνέχισε την ίδια αφήγηση, λες και το ερώτημα δεν τέθηκε ποτέ. Θα ήθελε μήπως κάποιος να προσφέρει στην τοπική κοινή γνώμη μια υπεύθυνη ενημέρωση για το πού βαδίζουν τα πράγματα, ειδικά μετά τη συνάντηση της δημοτικής αρχής με το διευθυντή της Διεύθυνσης Δασών, που λίγο-πολύ προανήγγειλε ότι και η τροποποιημένη μελέτη ανάπλασης θα απορριφθεί από την υπηρεσία του;

Αν μη τι άλλο, το ερώτημα θα πρέπει να απαντηθεί την προσεχή Τετάρτη κατά τη συζήτηση του 12ου θέματος του Δημοτικού Συμβουλίου: “Σκοπιμότητα εκπόνησης μελετών. – Αποδοχή χρηματοδότησης αυτών από τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής – Εξουσιοδότηση Δημάρχου για υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Αττικής”.

π.