Δυο λόγια για τον συμπολίτη μας πολιτικό μηχανικό Σπύρο Κουνάδη

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013 κηδεύτηκε στον Κόκκινο Μύλο ο συμπολίτης μας διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός Σπύρος Κουνάδης.

Καταγόταν από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε το 1938, στη Νέα Φιλαδέλφεια ήρθαν οικογενειακώς το 1945. Έμεναν στην οδό Σινώπης αριθμός 20, πίσω από το Σχολείο το Μεγάλο, στην αρχή του τελευταίου οικοδομικού τετραγώνου πριν την οδό Μαιάνδρου, το ακραίο όριο του Προσφυγικού Συνοικισμού της Νέας Φιλαδέλφειας (μετά χωράφια με σπαρτά και το ποτάμι ο Κηφισός, απέναντι η Αγία Παρασκευή, εξοχή δηλαδή – αγνώριστα πάντα ταύτα σήμερα με την Εθνική Οδό…).

Άριστος μαθητής του Γυμνασίου της Πόλης μας ο Σπύρος, μπήκε μετά από εισαγωγικές εξετάσεις στην Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το έτος 1956 και τελείωσε άριστος σπουδαστής το 1961.

Τελειώνοντας το Πολυτεχνείο ο Σπύρος υπηρέτησε τη θητεία του στο Ναυτικό.

Ο Σπύρος Κουνάδης, καλός στατικός, μελέτησε πλήθος σημαντικών κατασκευών, έστρεψε δε την προσοχή του και στα της προκατασκευής όπου διακρίθηκε ιδιαιτέρως, όχι μόνο ως μελετητής, αλλά και ως κατασκευαστής.

Ο Σπύρος Κουνάδης ήταν παρών στα Συνέδρια Σκυροδέματος, παρών στο επιστημονικό έργο του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, παρών και στα του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών (μαζί και στο Α’ Συνέδριό του που έλαβε χώρα 22-30 Ιανουαρίου 1966 με θέμα “Το Ενεργειακό Πρόβλημα της Ελλάδος” ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου -υπεύθυνος συγκεντρώσεως στοιχείων- αλλά και εισηγητής επί του θέματος “Το υδροδυναμικό της Ελλάδος και ο προγραμματισμός των υδροηλεκτρικών έργων”.

Ο Σπύρος Κουνάδης υπήρξε συνεργάτης του Καθηγητή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Θεοδόση Τάσιου· η έλλειψη όμως του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων εμπόδισε το διορισμό τους ως Επιμελητή στην Έδρα του Ωπλισμένου Σκυροδέματος στο Πολυτεχνείο.

Τελειώνοντας για εδώ σημειώνω πως αναφορά στο επιστημονικό έργο του συμπολίτη μας διακεκριμένου πολιτικού μηχανικού Σπύρου Κουνάδη έχω κάνει στην εργασία μου με τίτλο “Για τον Καθηγητή Θεοδόση Τάσιο και τινα σχετικά με το έργο του”, Εκδόσεις Παντελόγλου, Αθήνα 2004, εργασία μου που απέσπασε την επιδοκιμασία και τον έπαινό του (“θα σε κρίνω αυστηρά”, με είχε προειδοποιήσει όταν του ανακοίνωσα αυτή μου την αποκοτιά).

Δεν πρόλαβε όμως να διαβάσει -διότι ενώ τις είχα γράψει δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει- τις ακόλουθες δύο εργασίες μου:

  1. Αναφορά σε μια ομιλία του Καθηγητή Θεοδόση Τάσιου με τίτλο “Εισαγωγή εις τις μεθόδους μορφώσεως, υπολογισμού και ελέγχου των προκατασκευασμένων έργων εξ ωπλισμένου σκυροδέματος και πλαστικών” γενομένη το έτος 1968 – και σε μια ανάλογη του Πολιτικού Μηχανικού Σπύρου Κουνάδη – καθώς και σε μερικά ακόμη επί της προκατασκευής των έργων, ιστορική αναλυτικοβιβλιογραφική προσέγγιση
  2. Μερικά για το 1ο Ελληνικό Συνέδριο Σκυροδέματος που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο 5-7 Απριλίου 1973.

Κώστας Π. Παντελόγλου