Image

Μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

lafazanisΔεν είναι φυσικά ευχάριστο να διαπιστώνεις πως το ΣτΕ με τις αποφάσεις της Ολομελείας του 2153 και 2154 του 2015 επί των προσφυγών κατοίκων και Δήμου για τα επιδιωκόμενα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ αφήνει πίσω του μια σχετικά φιλοπεριβαλλοντική σειρά τοποθετήσεών του για να προσχωρήσει και αυτό σε μια πιο “ρεαλιστική” θεώρηση των πραγμάτων.

Στις αποφάσεις αυτές κλωθογυρίζει τα προβλεπόμενα από τον Ν. 4277/2014, τα των συζητήσεων στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, τα της “Πολεοδομικής Χωροταξικής και Περιβαλλοντολογικής Θεώρησης” (που μελέτη επιστημονική και μάλιστα ειδική δεν είναι), την οποία συνέταξε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Οικονόμου με συνεργάτες του, καθόλου δεν εξετάζει τον αντίλογο που έχει εμπεριστατωμένα διατυπωθεί.

Σ’ αυτές δεν υπάρχει μια δική του και μάλιστα δι’ αυτοψίας τοποθέτηση – το μόνο που επισημαίνεται είναι ότι ανάμεσα στα ειπωθέντα από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών συμφερόντων με τον μανδύα της ΑΕΚ στα Δημοτικά Συμβούλια της 2ας Οκτωβρίου 2013 και 20ης Νοεμβρίου 2013 και στα εντέλει νομοθετηθέντα υπάρχει διαφορά επί τα χείρω, αλλά και αυτό μένει χωρίς συνέπειες για τους διαπράξαντες τούτο.

Δεν είναι ανερμήνευτη η πισωδρόμηση των αποφάσεων αυτών του ΣτΕ, αντανακλά την κοινωνικοπολιτική παρά τα φαινόμενα πισωδρόμηση και την απραξία (για να μην κάνω βαρύτερο χαρακτηρισμό) του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβερνητικής δύναμης και του ΚΚΕ ως αντιπολίτευσης, που συχνά μάλιστα σιγοντάρουν με τη στάση τους τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ.

Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει – κι έχει ο καιρός γυρίσματα· όσον αφορά τον ρίψασπι Υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη καλά θα κάνει να μη βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στη Νέα Φιλαδέλφεια, θανατηφόρο θα καταστεί τούτο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ας μην έχει καμιά αμφιβολία!

Κώστας Π. Παντελόγλου