Image

Δραστηριότητες Νέων τα χρόνια του ’60 (δημοσίευμα δεύτερο)

AlexandrosPapadiamantis1Στο αυτό φύλλο της “Πανσπουδαστικής” (15 Μαΐου 1961, Σελ. 14), στο οποίο είχα διαβάσει το πρώτο δημοσίευμα της σειράς αυτής, είχα διαβάσει και τα ακόλουθα:

“Ο Σύλλογος Φιλοσοφικής Σχολής (του Πανεπιστημίου Αθηνών) “Πλάτων” έκαμε στις 29 Απριλίου 1961 στην αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” μια ωραία εκδήλωση προς τιμήν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η εκπολιτιστική αυτή εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και συνεκέντρωσε πολλούς συναδέλφους.

Η εισήγηση έγινε από τον συνάδελφο Κ. Μπαρούτα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του “Πλάτωνος” και επηκολούθησε ομιλία του κ. Μιχ. Περάνθη υπό τον τίτλο “Ο Παπαδιαμάντης, ένας κοσμοκαλόγερος”.

Η συνάδελφος Χρύσα Προκοπάκη απήγγειλε το “Δέηση για την ψυχή του Παπαδιαμάντη” του Λάμπρου Πορφύρα, και διαβάστηκε από τον Ιορδάνη Μαρίνο “Της Δασκάλας τα Μάγια” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Επίσης ωμίλησε ο κ. Γ. Βαλέτας με θέμα “Η ζωή και το έργο του Παπαδιαμάντη”, και απεδόθη από την κυρία “Αλέκα Κατσέλη “Το μοιρολόγι της Φώκιας”.

Άξια θαυμασμού ήταν τότε, μα και τώρα την ίδια γνώμη έχω, η συνεργασία της διανόησης (πνευματικής και καλλιτεχνικής) με τους Νέους γενικότερα, αλλά και ειδικότερα εκείνους της εκκολαπτόμενης διάδοχης πνευματικής κατάστασης…

Κώστας Π. Παντελόγλου