Image

Αυτοδιοικητικά παραθέματα .2

Ο Νίκος Κιτσίκης το 1964
Ο Νίκος Κιτσίκης το 1964

Τα εισαγωγικά σ’ αυτή τη σειρά των παραθεμάτων ας τα διαβάσει ο αναγνώστης στο πρώτο παράθεμα της σειράς (2 Μαρτίου 2015), για να μην τα επαναλαμβάνω κι εδώ…

Σήμερα θα ήθελα να σημειώσω στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας ορισμένα σχετικά που έχει διατυπώσει ο εκ των ηγετών της προδικτατορικής ΕΔΑ και βουλευτής Αθηνών Καθηγητής Νίκος Κιτσίκης, διακεκριμένος πολιτικός μηχανικός με ουσιώδη και καθοριστική την συμβολή στα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Προεδρος του προδικτατορικού Κέντρου Μαρξιστικών Μελετών και Ερευνών, και τα οποία πρέπει να έχουν πάντα κατά νουν όσοι ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τα των Δήμων (και Κοινοτήτων) – τα διατύπωσε ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Συνδυασμού του στις 30 Ιουνίου 1964 (στην οποία και εγώ μετείχα όντας νεαρός σπουδαστής της Ανωτάτης Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου), ειπών, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι θεσμός λαογέννητος, ο αρχαιότερος θεσμός του Έθνους, έκφραση και κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας, θεμέλιο της Δημοκρατίας … θα αναπτύξει τεράστιες λαϊκές δυνάμεις και θα επιβληθεί. … Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μέγα εθνικόν θέμα. Είναι θέμα οργανώσεως της Δημοκρατίας. Αποτελεί εθνικήν επιτακτικήν ανάγκην. Αν χωλαίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι χωλαίνει η Εθνική μας Ζωή, ότι χωλαίνει η Δημοκρατία” (βλ. ο Λόγος του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων Νίκου Κιτσίκη στην Πλατεία Κλαυθμώνος την 30 Ιουνίου 1964, Σελ. 3 και Σελίδες της Αθήνας και της Αυτοδιοίκησης, Εκδόσεις Παντελόγλου, Φυλλάδιο 1, 20 Σεπτεμβρίου 1982, Σελ. 3 – Βλ. και Ριζοσπαστικές Σελίδες, Εκδόσεις Παντελόγλου, Φυλλάδιο 2, 23 Οκτωβρίου 1989, Σελ. 4, ακόμη Δημοτικά Ζητήματα, Εκδόσεις Παντελόγλου, Φυλλάδιο 68, 1 Οκτωβρίου 2002, Σελ. 8, καθώς και Δελτίο της Μονάδας Τεκμηρίωσης και Μελέτης Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκδόσεις Παντελόγλου, Δελτίο 1, 30 Απριλίου 2004, Σελ. 29).

Κώστας Π. Παντελόγλου