Image

Η “Αγιά Σοφιά” του Μελισσανίδη είναι μια παλιά ιστορία…

agiasofia2005Εμαίνετο η σύγκρουση Ντέμη Νικολαΐδη-Δημήτρη Μελισσανίδη ενόψει των Εκλογών της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ το 2005, ο Γιάννης Γρανίτσας ήταν ακόμη παρών, όταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θεωρούμενος τότε φαβορί αυτών των Εκλογών τις οποίες όμως έχασε τελικά, παρουσίασε στις 17 Μαΐου 2005 την “Αγιά Σοφιά” του…

Ας διαβάσουμε τι σημειωνόταν τότε στο ρεπορτάζ που πλαισιώνονταν από 6 μακέτες ενδεικτικές των σχεδιαζόμενων να κατασκευαστούν:

“Παρουσία πλήθους επώνυμων Ενωσιτών, του Γιάννη Γρανίτσα, του Οριτζιναλίστα Δημήτρη Χατζηχρήστου και του Δημάρχου Νέας Φιλαδελφείας Νίκου Αδαμόπουλου (που αποδοκιμάστηκε έντονα από την Original όταν κλήθηκε στο πάνελ) έγινε στις 17 Μαΐου [2005] από τον Δημήτρη Μελισσανίδη η παρουσίαση των σχεδίων του για το νέο Γήπεδο της ΑΕΚ με το όνομα “Αγιά Σοφιά” (“θα προσπαθήσω τα εγκαίνια να γίνουν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο”, είπε ο Τίγρης).

Το ύψος [του προϋπολογισμού] του έργου, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα του Σταδίου Καραϊσκάκη Στέλιο Αγιοστρατίτη, είναι περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ (27% ίδια κεφάλαια και 73% δανεισμός).

Τα χαρακτηριστικά του νέου συγκροτήματος είναι:

  • Γήπεδο ποδοσφαίρου 36.500 θέσεων, με διώροφες κερκίδες (25.500 θέσεις στο κάτω διάζωμα και 11.000 στο άνω), προδιαγραφών ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ 4 αστέρων.
  • Πλήρως στεγασμένες κερκίδες.
  • Φωτισμός στο στέγαστρο.
  • Δύο ηλεκτρονικοί πίνακες.
  • Θέσεις πολλαπλών κατηγοριών.
  • 60 σουΐτες.
  • Υπόγειο πάρκινγκ 1.500 θέσεων.
  • Εμπορικές χρήσεις 11.000 τετραγωνικών μέτρων (αντί των 20.000 τετραγωνικών μέτρνω που προέβλεπε το δεύτερο σχέδιο Γρανίτσα), που εκτείνονται κατά μήκος της οδού Φωκών.

Ο συντελεστής δόμησης είναι αισθητά μειωμένος, σε σχέση με το σχέδιο Γρανίτσα. Τα σκίτσα-μακέτες που δημοσιεύουμε είναι χαρακτηριστικά όσων σχεδιάζονται να κατασκευαστούν…”.

Αυτά σημειώνονταν τότε στο ρεπορτάζ (“Επιτέλους”, Αριθμός φύλλου 82, Ιούνιος 2005, Σελ. 7) με τίτλο “Το παλάτι της Αγιάς Σοφιάς” με κιτρινόμαυρα γράμματα – πλην όμως η ΑΕΚ που όλοι μας ξέραμε έχει αποδημήσει εις Κύριον και η Πόλη μας ζει επί δεκαετίες τον εφιάλτη των επιχειρηματικών συμφερόντων με τον μανδύα της ΑΕΚ και τα χίλια πρόσωπά του, με κοινό όμως παρονομαστή την προσπάθεια Άλωσης της Πόλης μας και του πνεύμονά της, του Δάσους μας!

Αυτό όμως δε θα το επιτρέψουμε! Ας το αντιληφθούν επιτέλους! Δεν είναι και τόσο δύσκολο να το καταλάβουν! Η ιστορία του πράγματος διδάσκει!

Και κάτι ακόμα θα ήθελα να τους πω: Όσο η Ερασιτεχνική ΑΕΚ δεν ενεργεί νομίμως στον χώρο που της έχει παραχωρηθεί, ώστε να ξαναφτιάξει ό,τι είχε και έχασε από ενέργειες αφρόνων της Διοίκησής της, κινδυνεύει κάποια στιγμή να αρθεί η παραχώρηση εφόσον δεν εκπληρώνεται ο σκοπός της από τον Μάιο του 2003, που γκρεμίστηκε το Γήπεδο…

Ας γνωρίζουν δε ότι: ο κόσμος της Πόλης μας στο παρά πέντε είναι να το απαιτήσει αυτό – πολύ περισσότερο που περικλείει στους κόλπους του επιστημονικές δυνάμεις που είναι σε θέση να επεξεργαστούν λύση για τον χώρο αυτό, ώστε να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο παραχωρήθηκε αρχικά -την άθληση των παιδιών των Μικρασιατών Προσφύγων δηλαδή- λύση που θα σέβεται την Μικρασιατοπροσφυγούπολη της Νέας Φιλαδέλφειας, το Δάσος της και τα Δημόσια Οικονομικά, λύση που θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί και ανάγκες της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, της Ερασιτεχνικής το τονίζω, και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων με τον μανδύα της ΑΕΚ…

Κώστας Π. Παντελόγλου