Μια Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο μπροστά στο Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας στις 12 Μαρτίου 2003, ενάντια στα σχεδιαζόμενα από την ΑΕΚ!

Είχαν ήδη πραγματοποιηθεί οι Δημοτικές Εκλογές του 2002, είχε αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον γιατρό Νίκο Αδαμόπουλο από την 1η Ιανουαρίου 2003, είχε λάβει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Φιλαδέλφειας ενάντια στο μελετώμενο να ανεγερθεί στην Πόλη μας τερατούργημα της ΑΕΚ (Γιάννης Γρανίτσας) σε Συνεδριάσεις του στις 12 Φεβρουαρίου 2003 και 5 Μαρτίου 2003, είχαν προηγηθεί δύο Συγκεντρώσεις σχετικά πριν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά της η νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή στις 25 Οκτωβρίου και 11 Δεκεμβρίου του έτους 2002 – όταν αποφασίστηκε και πργματοποιήθηκε Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο μπροστά στο Δημαρχείο στις 12 Μαρτίου 2003, ενάντα στα σχεδιαζόμενα από την ΑΕΚ.

Για την Συγκέντρωση αυτή θα καταχωρήσω σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” μερικά απ’ όσα έγραψε η επί δεκαετίες εκδιδόμενη στην Πόλη μας “Αναζήτηση”, η οποία συνέπλεε τότε με τα σχεδιαζόμενα από την ΑΕΚ του Γιάννη Γρανίτσα, τα οποία υποστηρίζονταν και από την αντιπολίτευση του πρώην Δημάρχου Παντελή Γρετζελιά.

Τίτλος του δημοσιεύματός της ήταν: “Συγκέντρωση επιπέδου … Συλλόγου κατά του νέου Γηπέδου της ΑΕΚ”, επίτιτλος: “Η τεράστια κινητοποίηση Δήμου κλπ. δεν έδωσε καρπούς! …” και υπότιτλος “Επίθεση Αδαμόπουλου κατά Γρανίτσα … και αντιπολίτευσης!” – τα αποσιωπητικά της “Αναζήτησης”, που σημείωνε στο δημοσίευμά της και τα ακόλουθα:

“Η τεράστια και για πολλές μέρες κινητοποίηση ολόκληρου του Δημοτικού μηχανισμού της Νέας Φιλαδέλφειας, των Συλλόγων “Ποιότητας Ζωής” και “Φίλοι του Δάσους”, καθώς και των 3 Συνδυασμών που έμειναν έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο στις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές (*), δεν κατάφερε ούτε να συγκεντρώσει το … “μέγα πλήθος” που ονειρεύονταν οι οργανωτές του Συλλαλητηρίου, ούτε να φανερώσει το “μέγα πάθος” που περίμεναν!

Η Συγκέντρωση-Συλλαλητήριο της 12ης Μαρτίου [2003] μπροστά στο Δημαρχείο ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα. Την ώρα εκείνη ήταν παρόντα και διάσπαρτα 40-50 άτομα. Ο αριθμός κατά τις 7:30 έφτασε τους 180-200, ενώ με την έναρξη των ομιλιών έφτασε, στις 7:40 περίπου, τα 300 άτομα! […]

Αν αναλογιστεί κανείς την Δημοτική κινητοποίηση με αφίσες σε όλα τα καταστήματα της Πόλης, με “ντουντούκες” και μεγάφωνα, με τηλεφωνήματα και κομματικές αριστερές-τοπικές στηρίξεις, τότε εύκολα ο παρατηρητής που βρέθηκε στην συγκέντρωση βγάζει τα συμπεράσματά του!

Συμπεράσματα που θα πρέπει να προβληματίσουν τον νέο Δήμαρχο, που τελευταία έχει γίνει “ταύρος” σε λόγους και συνεντεύξεις που δίνει σε κάθε μέσον ηλεκτρονικού και γραπτού τύπου. […]

Στην Συγκέντρωση των 300 ατόμων μίλησε ο Δήμαρχος Νίκος Αδαμόπουλος από χειρογράφου. Επιτέθηκε με τον συνηθισμένο, πλέον, τρόπο τόσο εναντίον του Γιάννη Γρανίτσα, τον οποίο χαρακτήρισε “σκηνοθέτη του έργου που θα καταστρέψει την Νέα Φιλαδέλφεια”, και κατά της αντιπολίτευσης που “συμπλέει” με τα σχέδια [του Γιάννη Γρανίτσα]!

Διευκρίνισε όμως ότι είναι υπέρ του νέου Γηπέδου χωρίς τις εμπορικές χρήσεις […]

Επιτέθηκε ακόμα κατά των υπευθύνων της Κυβέρνησης (**) οι οποίοι αγνοούν την Δημοτική Αρχή και επανέλαβε τα γνωστά για καταστροφή του πρασίνου, κυκλοφοριακό φόρτο της Πόλης, αλλά και τον αστήρικτο λόγο ότι θα καταστραφούν οι επαγγελματίες από το άνοιγμα στο Γήπεδο 10-20 νέων καταστημάτων, τραπεζών κλπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Θανάσης Μάλλιος, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου “Ποιότητας Ζωής”, ο οποίος -βεβαίως- στα λόγια του ήταν πολύ πιο επιθετικός από τον Δήμαρχο, λέγοντας ότι ο λαός της Πόλης μας θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στα σχέδια της ΑΕΚ!

Πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι τηλεγραφήματα συμπαράστασης στην Συγκέντρωση έστειλαν οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Μαρία Δαμανάκη, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Μανώλης Γλέζος και Θανάσης Παφίλης, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων κλπ.

Τα συνθήματα και τις προσφωνήσεις διάβασε η Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαίρη Μαργαριτοπούλου. […]”.


(*) Οι 3 Συνδυασμοί που έμειναν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου στις Δημοτικές Εκλογές του 2002 στην Νέα Φιλαδέλφεια ήταν οι εξής: 1) “Δημοκρατική Συνεργασία” μ’ επικεφαλής τον Μάκη Γεωργούτη – 2) “Ανθρώπινη Φιλαδέλφεια” μ’ επικεφαλής τον Ανδρέα Μόσχο – και 3) “Άλλη Πορεία” μ’ επικεφαλής τον Δημήτρη Κωνσταντάτο.

(**) Στην Κυβέρνηση βρισκόταν τότε το Πασόκ, με Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

Μένει τώρα να επαναλάβω πως όσα παραπάνω εντός εισαγωγικών καταχώρησα άντλησα από σχετικό δημοσίευμα της “Αναζήτησης” (Αρ. φύλλου 878, Σάββατο 15 Μαρτίου 2003, Σελ. 6) – στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας, Σελ. 5, διάβαζε κανείς και τα ακόλουθα σχετικά:

“Σε Δελτίο Τύπου της 13ης Μαρτίου, ο Δήμος της Νέας Φιλαδέλφειας, με αφορμή την Συγκέντρωση της 12ης Μαρτίου [2003] μπροστά στο Δημαρχείο, αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε “μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νέο Γήπεδο της ΑΕΚ […]”, καθώς και ότι “Ο Δήμαρχος κ. Νίκος Αδαμόπουλος απηύθυνε προειδοποίηση πως η Δημοτική Αρχή και οι Φιλαδελφειώτες θα αγωνιστούν μέχρι τέλους για να αποτρέψουν τα σχέδια της ΑΕΚ”.

Σε άλλο σημείο του Δελτίου Τύπου αναφέρεται ότι “ο κ. Δήμαρχος είναι υπέρ της κατασκευής ενός νέου Γηπέδου της ΑΕΚ, αλλά μόνο για αθλητικές χρήσεις και αναφέρθηκε και στο Παραχωρητήριο Συμβόλαιο του Γηπέδου, το οποίο σαφώς προορίζει το Γήπεδο για αθλητική χρήση και μόνο…”.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι “το συμφέρον της Πόλης είναι υπεράνω ιδιωτικών συμφερόντων”.

Κώστας Π. Παντελόγλου