Image

Αναφορά σε μια βιβλιογράφηση του έργου του Στρατή Τσίρκα (1926-1978)

Στρατής Τσίρκας
Στρατής Τσίρκας

Όσα θα καταχωρήσω σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, αμέσως παρακάτω, αναφέρονται σε ό,τι λέω στον τίτλο, έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό “Διαβάζω” (Τεύχος 32, Ιούνιος 1980, Σελ. 98) και φέρουν την υπογραφή Β(ασίλης) Α(γγελικόπουλος) – ας τα διαβάσουμε με προσοχή:

“Η τύχη το θέλησε να συμπέσει σχεδόν η πρώτη έκδοση της βιβλιογραφίας του έργου του Στρατή Τσίρκα με τον θάνατο του συγγραφέα. Πέντε χρόνια χρειάστηκε η Κατερίνα Πλασσαρά για να ετοιμάσει την εργασία της “Στρατής Τσίρκας – Βιβλιογραφία 1926-1978” (Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο). Πέντε χρόνια μόχθου τον οποίο συνεπάγεται όχι μόνο η φύση της βιβλιογραφικής έρευνας, αλλά και οι … ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν και στον τομέα αυτό στον τόπο μας (πικρή πείρα φαίνεται ότι απέκτησε η Κατερίνα Πλασσαρά από την επαφή της με τις Ελληνικές βιβλιοθήκες…).

Αλλά σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχε την τύχη να την βοηθήσει στην δουλειά της ο ίδιος ο συγγραφέας, με πληροφορίες, υλικό και συνεχή συμπαράσταση. Πράγμα που οπωσδήποτε συνέβαλε στην μεγαλύτερη πληρότητα της εργασίας, αφού πρόκειται για ένα έργο που ο δημιουργός του, αφ’ ενός γεννήθηκε και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του έξω από την Ελλάδα (στην Αίγυπτο), αφ’ ετέρου καταπιάστηκε με πολλές μορφές του γραπτού λόγου (πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια, κριτική, δημοσιογραφία, κά.), με αποτέλεσμα τα γραψίματά του να βρίσκονται διασκορπισμένα σε δεκάδες εφημερίδες και κάθε λογής έντυπα, που είναι αδύνατο μερικές φορές να βρεθούν πια.

Η εργασία της Κατερίνας Πλασσαρά – χρειάζεται άραγε να υπογραμμιστεί η σημασία της; – χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη:

Το πρώτο (“Έργα”) χωρίζεται κι αυτό σε δύο μέρη, στις “Εκδόσεις” (πρωτότυπα – πεζά, ποιήματα, δοκίμια – μεταφράσεις, μεταφράσεις έργων του) και τις “Δημοσιεύσεις” κάθε είδους κειμένων του Στρατή Τσίρκα σε εφημερίδες, περιοδικά κλπ.

Το δεύτερο μέρος της εργασίας περιλαμβάνει τις “Κρίσεις και τις Πληροφορίες” για τον συγγραφέα και το έργο του.

Η εργασία αναφέρεται βασικά στα χρόνια 1926-1976. Ένα συμπλήρωμα αφορά τα έτη 1977 και 1978. Ένα -δεύτερο- συμπλήρωμα επίσης, δουλειά της Αντιγόνης Στασινοπούλου, συγκεντρώνει 79 λήμματα από δημοσιεύσεις στον ξένο τύπο.

Η εργασία περιλαμβάνει συνολικά 898 λήμματα. Συμπληρώνεται από δύο ευρετήρια: “Πρωτότυπων τίτλων” και “Ονομάτων”.

Κώστας Π. Παντελόγλου