Image

Το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας, η Δημοτική Αρχή της Πόλης και η “Αυγή”

alsos_genΤην “Αυγή” εμείς την γνωρίσαμε ως “καθημερινή δημοκρατική εφημερίδα του λαού”, ως αιχμή της “ορθόδοξης” Αριστεράς, τρίτη σχετική προσπάθεια, μετά τον “Δημοκρατικό” και την “Δημοκρατική”, που τις έκλεισε το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό καθεστώς.

Η ονομασία της ήταν πρόταση του σώφρονος πολιτικού ηγέτη Γιάννη Πασαλίδη Προέδρου της ΕΔΑ, και διευθυντής της τότε που την πρωτοδιάβασα τα πρώτα χρόνια του ’50, δεκάχρονος πλησίαζα, ήταν ο Βασίλης Εφραιμίδης – φίλος και συναγωνιστής με τον πατέρα μου Παντελή Παντελόγλου και δικός μου, αργότερα φυσικά, μέχρι τον θάνατό του.

Την διάβαζα για την πολιτική της κατεύθυνση και το περιεχόμενό της, το επίπεδό της, με τον τρόπο μου είχα βοηθήσει και στην ύλη της ορισμένες φορές – όλα αυτά τα χρόνια πριν από τη δικτατορία των συνταγματαρχών…

Μετά έχασε το πολιτικό της νεύρο, ικανοποιημένος αναγνώστης της δεν υπήρξα φυσικά, αν και κατά περιόδους τη διάβασα συστηματικά – έκανα αυτή την εισαγωγή για να πω δυο λόγια για την “Αυγή”, μετά και απ’ όσα διάβασα σ’ ένα ρεπορτάζ (avgi.gr) για την εκδήλωση του Δήμου στο Δάσος μας στις 19 Οκτωβρίου 2014.

Η δικιά μας “Αυγή”, η πριν την δικτατορία των συνταγματαρχών, το όργανο της Αριστεράς της Νιότης μας, δεν θα αποσιωπούσε, σ’ αυτό το δημοσίευμα, την νέα κατάσταση που έχει προκύψει για το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας μετά από όσα νομοθέτησε η Βουλή των Ελλήνων με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής – δηλαδή τον υποβιβασμό του Δάσους σε Μητροπολιτικό Πάρκο, την μεταβίβαση του Δάσους από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στον “Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής” και την παραχώρηση στρεμμάτων του Δάσους σε επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ.

Η δικιά μας “Αυγή”, η πριν την δικτατορία των συνταγματαρχών, το όργανο της Αριστεράς της Νιότης μας, δεν θα αποσιωπούσε, σ’ αυτό το δημοσίευμα, την παρουσία του Συντονιστικού Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και γύρω περιοχών, που έχει ηγηθεί και σηκώσει το βάρος του αγώνα ενάντια στα επιδιωκόμενα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ και έχει υποστεί τις επιθέσεις αφιονισμένων σκοταδιστών, που εμφανίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ, μάλιστα οργανωμένοι, τους οποίους κάλυψαν οι της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά την συνέντευξή τους στις 24 Ιουλίου 2014 – το Συντονιστικό ήταν παρόν στην εκδήλωση της 19ης Οκτωβρίου 2014 στο Δάσος μας, μοιράζοντας σχετικό υλικό.

Η δικιά μας “Αυγή”, η πριν την δικτατορία των συνταγματαρχών, το όργανο της Αριστεράς της Νιότης μας, θα άδραχνε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο (και να περιλάβει σ’ αυτό το δημοσίευμα τις απαντήσεις του) τι ενέργειες έχει κάνει 1) για την ανάκτηση του Δάσους της Νέας Φιλαδέλφειας από τον Δήμο της Πόλης μας 2) για την υπεράσπιση της ακεραιότητας του Δάσους και του στο διηνεκές δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα του με νομικά και πολιτικά μέσα και 3) για την φροντίδα του Δάσους ως Δάσους, δια των Δημοτικών Υπηρεσιών.

Η δικιά μας “Αυγή”, η πριν την δικτατορία των συνταγματαρχών, το όργανο της Αριστεράς της Νιότης μας, θα μας συμβουλευόταν σχετικά με την εκδήλωση και το δημοσίευμά της. Αυτό όμως που λέγεται “Αυγή”, τα χρόνια μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών, δεν είναι το όργανο της Αριστεράς της Νιότης μας, την οικειοποιήθηκαν το Εσωτ., η Εαρ, ο Συν, μετά ο μικρός Σύριζα, τώρα ο μεγαλύτερος – δεν έπραξαν και δεν πράττουν σωστά. Η “Αυγή”, όπως η “Επιθεώρηση Τέχνης”, δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει μετά την δικτατορία των συνταγματαρχών εφόσον οι συντελεστές της είχαν γίνει σκορποχώρι…

Δεν είναι πρώτη φορά που διατυπώνω τη γνώμη αυτή – η “Αυγή”, η πριν τη δικτατορία των συνταγματαρχών, ήταν κοινή μας κληρονομιά. Δεν είχαν το δικαίωμα μερικόετερες δυνάμεις να οικειοποιηθούν αυτή την κοινή μας κληρονομιά…

Διαβάζοντας το δημοσίευμα, για το οποίο έκανα λόγο παραπάνω, δημοσίευμα άνευρο πολιτικά, στην οικειοποιηθείσα και από τον μεγαλύτερο τώρα Σύριζα “Αυγή”, του οποίου η θέση επί του λίαν σημαντικού ζητήματος του Δάσους της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ασυνεπής ή και συμπλέουσα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον μανδύα της ΑΕΚ, αισθάνθηκα την ανάγκη να διατυπώσω εκ νέου τη γνώμη μου αυτή, πιο έντονα όμως τούτη τη φορά, και γραφτά, εδώ στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”:

Κύριοι, αφήστε ήσυχη την “Αυγή”, ανήκει σε μια άλλη εποχή και στην Αριστερά της Νιότης μας, δώστε έναν άλλο τίτλο στην εφημερίδα σας, είναι το λιγότερο που μπορείτε να κάνετε και μας το χρωστάτε!

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text