Image

Επιμένει ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νίκος Αδαμόπουλος να ανασταλεί η απόφαση για κατεδάφιση του Γηπέδου της ΑΕΚ (Νέο γράμμα του στην Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου στις 18 Νοεμβρίου 2002)

aekΚαταχώρησα στις 27 Αυγούστου 2014 στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” ένα γράμμα του νεοεκλεγέντος στις Δημοτικές Εκλογές του 2002 Δημάρχου Νίκου Αδαμόπουλου προς την Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου σχετικά με την κατεδάφιση του Γηπέδου της ΑΕΚ και την ανέγερση νέου πριν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του – σήμερα καταχωρώ δημοσίευμα της “Αναζήτησης” σχετικά με δεύτερο γράμμα του Νίκου Αδαμόπουλου στην Βάσω Παπανδρέου και ενώ ακόμη δεν είχε αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, επί του αυτού θέματος…

Θεωρώ το δημοσίευμα αυτό της “Αναζήτησης” (Αρ. φύλλου 872, Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2002, Σελ. 7) κατατοπιστικό και προσφέρον στην ιστορία του πράγματος, γι’ αυτό και το καταχωρώ στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” αμέσως παρακάτω:

“Νέα επιστολή προς την αρμόδια Υπουργό Βάσω Παπανδρέου (18 Νοεμβρίου 2002) σχετικά με το θέμα της κατεδάφισης και ανακατασκευής του Γηπέδου της ΑΕΚ έστειλε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Νίκος Αδαμόπουλος.

Σε αυτή υποστηρίζει πως είναι λογικό η νέα Δημοτική Αρχή να διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με όσα πρόκειται να γίνουν, αφού δεν έχει γίνει ακόμη ολοκληρωμένη και εις βάθος ενημέρωση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης,εμμένει στην άποψη ότι το αθλητικό εμπορικό συγκρότημα που θα προκύψει μετά την κατασκευή του νέου Γηπέδου θα προκαλέσει μεγάλη κυκλοφοριακή και λειτουργική συμφόρηση στην Πόλη μας. “Θεωρούμε στην σημερινή πραγματικότητα που ζούμε ότι η Πόλη θα συνθλιβεί από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που θα συρρέουν καθημερινά και η ζωή μας θα γίνει αφόρητη”, σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο Νίκος Αδαμόπουλος ισχυρίζεται ακόμη ότι το νέο συγκρότημα θα φαντάζει ως ξένο σώμα σε σχέση με το παρακείμενο Άλσος, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις και για μελλοντική περαιτέρω επιβάρυνση του Άλσους.

Με βάση τα παραπάνω ο νέος Δήμαρχος ζητά διεξοδική και πλήρη ενημέρωση πάνω στα σχέδια και τις μελέτες του νέου Γηπέδου, θεωρώντας ότι οι όροι που θέτει ο Νόμος 3044/2002 είναι γενικοί και “δεν μπορούν να αποκαλύψουν το μέγεθος της επιβάρυνσης που θα υποστεί η Πόλη μας”, ενώ ζητά να εκπονηθούν μελέτες κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές.

Ακόμη επαναλαμβάνει την θέση του ότι είναι επιθυμία της νέας Δημοτικής Αρχής να αποκτήσει η ΑΕΚ ένα σύγχρονο Στάδιο, το οποίο θα εξυπηρετεί τις αθλητικές ανάγκες της περιοχής και ζητά από την Πολιτεία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με την παροχή της απαραίτητης επιστημονικής στήριξης αλλά και με την χρηματοδότηση έργου που θα προαγάγει τον αθλητισμό. Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην επιλογή της μεθόδου της αυτοχρηματοδότησης του έργου. Ο Νίκος Αδαμόπουλος υποστηρίζει ότι χάριν αυτής σύμφωνα με το Νόμο 3044/2002 τέθηκαν όροι δυσβάστακτοι για την Πόλη και έτσι, αφ’ ενός μεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις κοινωνικής αναστάτωσης και αντίδρασης προς το έργο, αφ’ ετέρου δε συνθήκες που δεν εγγυώνται την ασφαλή αποπεράτωση του έργου και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ΑΕΚ”.

Η επιστολή καταλήγει ως εξής:

“Δεν είναι γνωστή σε μας εξάλλου κάποια οικονομοτεχνική μελέτη με βάση την οποία το όλο εγχείρημα είναι εξασφαλισμένο και από οικονομική άποψη. Ενδέχεται επομένως η ΑΕΚ στο μέλλον να βρεθεί χωρίς Γήπεδο και αυτό είναι κάτι που αφορά και εμάς.

Κατά συνέπεια:

Θεωρούμε απαραίτητη την ολοκληρωμένη και απόλυτη ενημέρωσή μας με στοιχεία τα οποία θα τεθούν στη διάθεση της νέας Δημοτικής Αρχής, επανέρχομαι δε στο αίτημά μου και ελπίζω να γίνει αποδεκτό, για άμεση συνάντηση και συνεργασία μαζί σας ή με στελέχη του Υπουργείου σας.

Θεωρούμε απαραίτητη την αναστολή οποιασδήποτε απόφασης από πλευράς ΥΠΕΧΩΔΕ, περιλαμβανομένης της έγκρισης της Άδειας κατεδάφισης του υπάρχοντος Γηπέδου πριν ολοκληρωθεί ο φάκελος του έργου με τις περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και οικονομοτεχνικές μελέτες και πριν μας δοθεί ικανός χρόνος για μελέτη αυτού του φακέλου.

Θεωρούμε απαραίτητη την διαφύλαξη της λειτουργίας του υπάρχοντος Γηπέδου μέχρις ότου εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την ασφαλή αποπεράτωση και την καλή λειτουργία του νέου, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία της Πόλης.

Θεωρούμε απαραίτητο να εξασφαλιστεί η κοινωνική συναίνεση για την πρόοδο του έργου έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η ομαλή κοινωνική ζωή και η συνοχή του κοινωνικού ιστού”.

Κώστας Π. Παντελόγλου