Image

Ο Δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας Σάββας Σταματιάδης το έτος 1979, για τις επιδιώξεις της ΑΕΚ όσον αφορά το Δάσος της Πόλης (ένα παλαιό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ριζοσπάστης”)

savvasΌσα καταχωρώ σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” είναι χαρακτηριστικά και συνάμα αποκαλυπτικά τόσο για τη στάση της Δημοτικής Αρχής της Πόλης μας το έτος 1979, όσο και τις επιδιώξεις της Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας ΑΕΚ – το δημοσίευμα του “Ριζοσπάστη” είναι της 18ης Οκτωβρίου 1979. Δήμαρχος ήταν τότε ο Σάββας Σταματιάδης, ενώ Πρόεδρος της ΑΕΚ ο Λουκάς Μπάρλος…

“… Ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική είναι το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Δημιούργημα του ίδιου του λαού της περιοχής … ο ζωτικός αυτός χώρος -το Άλσος- κινδυνεύει. Διάφοροι επίδοξοι “μνηστήρες” επιβουλεύονται την ακεραιότητά του. Πρώτη και καλύτερη η ΑΕΚ αξιώνει να της παραχωρηθούν μερικά στρέμματα. Το Υπουργείο Δημοσίων Έργων, ανταποκρινόμενο στις παράλογες απαιτήσεις της, ζητά από τον Δήμο να τροποποιήσει το Ρυμοτομικό Σχέδιο στην θέση του Άλσους!

Στα παρασκήνια, άνθρωποι του (Λουκά) Μπάρλου ανεβοκατεβαίνουν στα Υπουργεία και τα γραφεία διαφόρων Υπηρεσιών με σκοπό να αιφνιδιάσουν τον Φιλαδελφειώτικο λαό και την Δημοτική του Αρχή. Για να παραπλανήσουν τον λαό και ειδικά την νεολαία ισχυρίζονται ότι οι ενέργειές τους αυτές έχουν “κοινωνική” χροιά, ενώ στην ουσία θέλουν ως επιχειρηματίες να κάνουν μιαν επένδυση των κεφαλαίων τους.

Ελάχιστα ενδιαφέρει την Διοίκηση της ΑΕΚ αν η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας που θέλει να αθληθεί αναγκάζεται να κάνει τόπο άθλησης τους δρόμους της συνοικίας ή στην καλύτερη περίπτωση ένα αδιαμόρφωτο (μικρό χώρο).

Γι’ αυτό, οι παρασκηνιακές ενέργειες της (Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης) Εταιρείας (ΑΕΚ) συνάντησαν από την πρώτη στιγμή την παλλαϊκή αντίδραση. Ο Δήμαρχος Σάββας Σταματιάδης δήλωσε κατηγορηματικά στην συγκέντρωση που έγινε στις 31 Ιούλη (1979) μπροστά στον χώρο του Δημαρχείου: “Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παραχώρηση ούτε σπιθαμής από το Άλσος μας”. Ο λαός της περιοχής με την μαζική του παρουσία στην συγκέντρωση αυτή διατράνωσε την απόφαση ν’ αγωνιστεί στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής.

Στον χρόνο που ακολούθησε, ο Δήμαρχος προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Δημοσίων Έργων και να συζητήσει το θέμα. Στις 23 Σεπτέμβρη (1979) κατόρθωσε τελικά να συναντήσει τον Υφυπουργό κ. (Στέφανο) Μάνο. Του επέδωσε 8.000 υπογραφές Δημοτών της (Νέας) Φιλαδέλφειας που ζητούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια παραχώρησης στρεμμάτων του Άλσους στην ΑΕΚ.

Ο κ. Μάνος απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Στο μεταξύ οι ανησυχίες των Φιλαδελφειωτών για την τύχη του Άλσους ολοένα μεγαλώνουν. Τις ανησυχίες τους αυτές εντείνει το Νομοσχέδιο “Περί προστασίας των Δασών”, που είναι ευεργετικό για τον κάθε είδους εχθρό του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας!

Ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας είναι, όμως, αποφασισμένος ν’ αποκρούσει κάθε επιβουλή των “μνηστήρων” του Άλσους. Με συμπαραστάτη την συνεπή Δημοτική του Αρχή αγωνίζεται να κρατήσει το Άλσος ακέραιο. Στο πλευρό του και ο λαός των γύρω Δήμων και Κοινοτήτων”.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 Comments Text
  • Το 1979 καταρχήν δεν υπήρχαν ΠΑΕ η διαδικασία Ανωνύμων Εταιρειών και επαγγελματοποιηση του ποδοσφαίρου ξεκίνησε το 1980 όσο για τα υπόλοιπα που γράφετε σαν αδηφάγο τέρας τον Λουκά Μπαρλο είναι το λιγότερο προσβλητικό για τον ίδιο που έχει δείξει ένα ζωή τι άνθρωπος ήταν τελείως διαφορετικό από αυτόν που περιγράφεται θα έπρεπε να ντρέπεστε γενικά για τα όσα συκοφαντικά κ ψευδή γράφετε για την Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως τον σύλλογο που είχε στις τάξεις της μεγάλες μορφές του πολιτισμού και της αντίστασης καθώς και πυρινες φιλάθλων που λειτουργούσαν ως αντιστασιακοι την περίοδο της χούντας ..αλλά εδώ δεν ξέρατε καλά καλά τι σημαίνουν τα αρχικά της Α.Ε.Κ και το είδαμε όλοι όταν πήρατε το λόγο στο πνευματικό κέντρο και ειλικρινά για άνθρωπο που έχει καταγωγή από την Πόλη βγάζει τόση χολή για αυτόν τον σύλλογο κ τους ανθρώπους της θυμίζοντας τους “Ελλαδίτες ” που κυνηγούσαν και λοιδωρουσαν τους έλληνες πρόσφυγες και τους αθλητικούς συλλόγους τους αλλά η ΑΕΚ όμως θα βρίσκεται εκεί στην Νέα Φιλαδέλφεια για πάντα