Image

Μια αναφορά του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Κασίμη στο ζήτημα του Γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Σεπτέμβριο του έτους 2005

KassimisNikos_250x250Όσα σήμερα καταχωρώ στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” είναι απόσπασμα συνέντευξης του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Κασίμη στην “Έκφραση της Φιλαδέλφειας” του Βασίλη Καραβάκου, που δημοσιεύθηκε την ημερομηνία του τίτλου (αρ. φύλλου 10, σελ. 6) – ανήκε τότε ο Νίκος Κασίμης στην “Φιλαδελφική Συνεργασία”, που είχε κερδίσει τις Δημοτικές Εκλογές του 2002 μ’ επικεφαλής τον γιατρό Νίκο Αδαμόπουλο, Δήμαρχο της Πόλης μας τα χρόνια 2003-2006.

“… εμείς προεκλογικά πληροφορηθήκαμε το θέμα της συμφωνίας που υπήρχε, και το τονίζω αυτό, μεταξύ της Πολιτείας τότε ΥΠΕΧΩΔΕ της κ. Βάσως Παπανδρέου, του κ. Γιάννη Γρανίτσα (της ΑΕΚ) και του τότε Δήμαρχου Παντελή Γρετζελιά. Μια συμφωνία η οποία έλεγε ότι το Γήπεδο (της ΑΕΚ) θα γίνει στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και μάλιστα επικυρώθηκε αυτή η συμφωνία με ένα Νόμο ο οποίος ψηφίστηκε νύχτα στις 29 Ιουλίου 2002 στη Βουλή, στο Θερινό Τμήμα.

Όταν πληροφορηθήκαμε προεκλογικά αυτό το θέμα και μελετήσαμε τα δεδομένα, από την πρώτη στιγμή εναντιωθήκαμε σε αυτό το τερατούργημα, το οποίο λεγόταν Γήπεδο ΑΕΚ αλλά πίσω από αυτό κρυβόταν μια ολόκληρη στρεβλή εμπορική δραστηριότητα και πίσω από αυτή κρυβόταν το Γήπεδο της ΑΕΚ.

Εναντιωθήκαμε, βγήκαμε στον κόσμο, είπαμε ότι θα αντιταχθούμε. Σας θυμίζω ότι στις 25 Οκτωβρίου 2002, αμέσως μετά τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών, ήμασταν εμείς, που ακόμη δεν είχαμε αναλάβει επίσημα καθήκοντα, που κάναμε συγκέντρωση του λαού της Φιλαδέλφειας, καλέσαμε και βουλευτές, και επαναβεβαιώσαμε την θέση μας. Αυτό κάναμε από τα πρώτα Δημοτικά Συμβούλια, βγήκαμε μπροστά σε έναν αγώνα μαζί με τους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας, αντιταχθήκαμε όλοι μαζί σε αυτή την ιστορία και με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με συσκέψεις στα Υπουργεία, με έγγραφα προς διάφορες κατευθύνσεις, με συγκεντρώσεις των κατοίκων, του λαού της Πόλης, έξω από το Δημαρχείο, με ημερίδες στον Δημοτικό Κινηματογράφο (“Άλσος”), με συνεχείς συνεντεύξεις προς όλα τα μέσα (μαζικής ενημέρωσης).

Ξεκινήσαμε ένα δικαστικό αγώνα ως Δημοτική Αρχή, παράλληλα ξεκίνησε και ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας (που επικράτησε να λέγονται ως “οι 131″). Πιστεύω ότι 2 χρόνια μετά, αφού μας λοιδωρήσανε, μας συκοφαντήσανε, μας απειλήσανε, σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων -μου επιτρέπετε να πω των Ελλήνων- έχει αντιληφθεί ότι αυτό το σχέδιο θα κατέστρεφε την Πόλη και τους στόχους και τις φιλοδοξίες της μεγάλης ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να στεγάσει. Σήμερα βλέπουμε ότι ακόμα και οι πιο φανατικοί φίλοι της ΑΕΚ έχουν αντιληφθεί ότι επρόκειτο για μια επιχειρηματική κίνηση και τίποτα άλλο.

Έτσι λοιπόν υπάρχουν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, εμείς λέγαμε και λέμε: ΝΑΙ στο Γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ένα Γήπεδο το οποίο δεν θα έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το κοινό αίσθημα, με την λειτουργία της Πόλης, με μια λειτουργία που θα εξυπηρετούσε τη Νέα Φιλαδέλφεια πρωτίστως, αλλά και … (την) ΑΕΚ. Λέγαμε λοιπόν και λέμε ΝΑΙ στο Γήπεδο, χωρίς το Γήπεδο να καταπατήσει ούτε μέτρο Άλσους από το περίγραμμα το παλιό. Ένα Γήπεδο που θα σέβεται την Πόλη, τον Προσφυγικό Συνοικισμό. …”

Κώστας Π. Παντελόγλου