Οι επιπτώσεις, εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στον τομέα της δημοκρατίας (1976)

Για τις επιπτώσεις εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και του περιβάλλοντος, δημοσίευσα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας”, την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, αντλώντας από ομιλία του εξαιρετικού Γιάννη Τομπρογιάννη στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δηλδή, στις 4 Μαΐου 1976.

Από την ίδια ομιλία είναι και όσα θα καταχωρήσω σήμερα στον “Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας” – αναφέρονται ωστόσο στις επιπτώσεις, εξαιτίας της ενσωμάτωσης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, στον τομέα της δημοκρατίας.

Ας τα διαβάσουμε με προσοχή:

“Μια ακόμα από τις επιπτώσεις στην όλη οικονομίας εξ αιτίας και ως αποτέλεσμα κυρίως της βιομηχανικής αναδιάρθρωσης και της προσπάθειας για αντιμετώπιση της πολύπλευρης καπιταλιστικής κρίσης θα είναι ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ (όχι ο γεωγραφικός, αλλά, αντίθετα με περιφερειακή αποκέντρωση) στον βιομηχανικό τομέα του οικονομικού χώρου της ΕΟΚ και η υπαγωγή των βασικών κλάδων και τομέων στις αποφάσεις των γενικών διευθυντών-προέδρων των διεθνών μονοπωλίων. Ο συγκεντρωτισμός αυτός στην οικονομία και τους βασικούς τομείς της, όπως ο βιομηχανικός και οι σχετικοί μ’ αυτόν κλάδοι, οδηγεί αναπόφευκτα σε αντίστοιχο συγκεντρωτισμό της πολιτικής ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Και είναι βέβαιο ότι και στον Ελληνικό χώρο αυτό δεν σημαίνει ούτε δημοκρατία, ούτε πολιτική ανεξαρτησία, ούτε οικονομική αναπτυξιακή χειραφέτηση, ούτε συμμετοχή … του Ελληνικού λαού στην λήψη αποφάσεων για ζωτικά, εθνικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά θέματα και προβλήματά του. Αντίθετα σημαίνει υποτροπή βαρύτερης μορφής, νεοφασιστικής, αστυνομοκρατίας, μιλιταρισμού, ολοκληρωτισμού.

Υπάρχουν πολλοί “αφελείς”, που πιστεύουν ή κάνουν πως πιστεύουν ότι η ένταξη στην ΕΟΚ, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την Ενωμένη Ευρώπη, είναι η τελευταία ευκαιρία για την Δημοκρατία! Δεν ξέρουμε για ποια δημοκρατία πρόκειται και γιατί αποτελεί “ευκαιρία” το να είσαι μέσα σε ένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, δεσμευμένος, αντί να είσαι αδέσμευτος. Δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσει μ’ αυτή την “ευκαιρία” ενσωμάτωσης σε ιμπεριαλιστική συσπείρωση κανείς από τους υπανάπτυκτους λαούς του μακαρία τη λήξει ανάλογου αποικιοκρατικού συστήματος.

Δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήματα οικονομικά, αναπτυξιακά για μια τέτοια ένταξη, σε ένα χώρο τέτοιο, σαν της ΕΟΚ.

Το μόνο σοβαρό επιχείρημα υπέρ της ένταξης είναι οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ που επικαλέσθηκε ο κ. (Κωνσταντίνος) Καραμανλής και οι ΜΕΙΖΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ που επικαλέσθηκε ο κ. (Γεώργιος) Μαύρος. Αλλά η γνώμη μας είναι ότι ο Ελληνικός λαός, που του αναγνωρίζουν το δικαίωμα να εκλέξει τους πιο πάνω κυρίου (πράγμα όχι και τόσο σημαντικό), θάπρεπε να έχει το δικαίωμα να πει την γνώμη του και για ζητήματα ως το ζήτημα της ένταξης της Ελλάδας σε ένα χώρο σαν της ΕΟΚ, με ΤΟΣΟΥΣ και από ΤΟΣΟΥΣ αναγνωριζόμενους και ομολογούμενους ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ”.

Κώστας Π. Παντελόγλου